10 291 namn mot våldtäkter

2006-07-28 13:47:57
Under våren har Elevkampanjen/Vägra Kallas Hora och Rättviepartiet Socialisterna i Stockholm och Haninge samlat in totalt 10 291 namn mot våldtäkter. Namnlistorna överlämnades i förra veckan till politikerna.

Den 17 maj lämnade Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialisterna in 6 015 namn med krav på åtgärder mot våldtäkter på Södermalm (Katarina-Sofia).
Dagen efter fick stadsdelsnämnden i Husby en bunt på 2 618. Den 15 maj tog Pelle Svensson, kommunstyrelsens ordförande i Haninge, emot 1 658 namn. Namninsamlingen har pågått i två månader och totalt har 10 291 namn lämnats in.
– Våra främsta krav är att kommunen ska ordna kommunalt betald självförsvars utbildning för kvinnor, på skolor och arbetsplatser och mer pengar till elevvård, säger Lina Thörnblom, ordförande för Elevkampanjen.
– Vi bedriver själva "Vägra Kallas Hora"- grupper på skolorna. Det finns inte en skola där det inte finns behov av mer elevvårdande personal.
Statistik över de privata skolorna saknas men i de kommunala i Stockholm har varje kurator ansvar för i snitt 820 elever och varje skolpsykolog för uppskattningsvis 1 000 elever, det är långt över rikssnittet.
Både Kista och Katarina-Sofia stadsdelsnämnder har beslutat att bereda kraven som ett medborgarförslag. De ska även göra en inventering, ta reda på vad skolorna gör.

Elin Gauffin