100 000 kommunalare arbetar delade turer

2013-03-22 06:12:53


I Luleå har Rättvisepartiet Socialisterna tillsammans med de kommunanställda länge kämpat mot delade turer.

En ny undersökning från Kommunal, Delade turer i välfärdssektorn, bekräftar det Offensiv rapporterat om under lång tid: delade arbetspass är hälsofarliga, avskydda och väldigt vanliga.

Kommunals undersökning drar slutsatsen att bara bland deras medlemmar arbetar 100 000 delade arbetspass, den stora majoriteten inom äldreomsorgen och helt utan extra ersättning.
Vanligast förekommande är de delade turerna i Norrbotten. Nu ska Kommunal prioritera frågan i kommande avtalsförhandlingar.
Delade turer är en arbetstidsform som delar upp arbetsdagen i en eller flera delar med flera timmars uppehåll mellan passen. För den som arbetar långt hemifrån kan det innebära att hen är borta hemifrån långt mer än tolv timmar – men bara får betalt för åtta timmar.
För dem som arbetar delade pass är uppgifterna i Kommunals rapport inte nya eller förvånande, men ger ändå en bra sammanställning över situationen.
Hälften av Kommunals medlemmar inom äldreomsorgen arbetar delade turer. Medlemmarna inom kollektivtrafiken arbetar lika ofta delade turer, med den skillnaden att de oftast får en viss timersättning för tiden mellan passen. Sammanlagt får 80 procent ingen ersättning alls.
Bara en av tio är positiva till delade turer.
Enligt medlemmarna är den vanligaste orsaken till att delade turer har införts verksamheternas ekonomi. De som har ”valt” att jobba delade turer gör det för att ”behålla jobbet”, ”få färre helgpass”,”kunna jobba heltid/mera” eller har ”bytt arbetsgivare”.
Den genomsnittliga pausen mellan passen är drygt fyra timmar.
Det finns stora regionala skillnader: I Stockholm jobbar 27 procent inom äldreomsorgen delade turer, medan siffran är hela 78 procent i Norrbotten.
Av dem som är negativa till ­delade turer anger 89 procent att ­”uppehållet är svårt att använda på vettigt sätt”. 87 procent menar att det påverkar fritiden negativt, 83 procent påverkas negativt socialt, 75 procent menar att familjelivet påverkas negativt och 38 procent uppger att det skapar problem med barnpassning.
Av svaren ovan är det inte heller svårt att förstå resultatet av en rapport från Stressforskningsinstitutet, som menar att delade turer har negativa effekter för hälsan. Delade turer ger för kort tid för återhämtning, visar på dåligt inflytande över arbetstiden och ger svårigheter att planera livet.

Kommunals undersökning visar att delade turer till och med är något mer vanligt bland deltidsarbetande än bland dem med heltid, och frågar sig därför om debatten om att ”rätt till heltid ger fler delade turer” verkligen stämmer. En sådan slutsats är dock tveksam att dra.

Deltider och delade turer är nämligen båda symptom på det stora problemet med nedskärningar och brist på resurser, som har lett till extremt slimmad bemanning. Utan mer resurser riskerar heltid att få ”betalas” med än fler delade turer. Till exempel är delade turer enligt rapporten vanligast förekommande på helgerna, när också resurserna dras ned till ett minimum. Om personal i princip bara ska finnas tillgänglig vid måltider, uppstigning/läggning i äldreom­sorgen eller om bara bussarna går vid högtrafik – kommer det förstås att göra det svårt att undvika delade arbetspass om de anställda ska få ihop timmar till en heltid.
Det är förstås mycket välkommet att Kommunal tar upp frågan om de delade turerna i avtalsförhandlingarna. Protesterna i Luleå med flera stora demonstrationer visat t ex på viljan att ta strid mot denna symbol för de odrägliga arbetsvillkoren som ofta präglar den offentliga sektorn efter åratal av nedskärningar.
Men Kommunals förhandlare kan inte räkna med att komma någonstans i förhandlingarna utan att mobilisera medlemmarna i stora protester för sina krav, som samtidigt kan förbereda organisationen och varje medlem på en strejk som mycket väl kan bli det enda sättet att förverkliga förbättrade arbets- och livsvillkor för Kommunals medlemmar.
Som en av Gruvtolvans representanter pricksäkert sa i samband med gruvstrejken 2007: ”Man kan inte komma till en förhandling med tomma hölster”.
Jonas Brännberg

 RS / Offensiv kämpar för ▼

  • Fullt stöd till en facklig strid mot påtvingade delade turer och odrägliga arbetsvillkor.
  • Medlemsomrösta om kraven är värda att strejka för. Personal och anhörigorganisationer skall ha veto mot för låg bemanning och omorganisationer.
  • Rusta upp äldreomsorgen. Höjd bemanning och höjda löner behövs. 200 000 nya välfärdsjobb.
  • Rätt till heltid, fasta jobb och 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön.
  • För ett nytt stort kämpande arbetarparti.
  • Miljarderna till vården, inte till miljardärerna. Återta all privatiserad vård, skola och omsorg i offentlig regi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!