100 lärarjobb hotas

2008-01-16 12:44:04




Över 100 lärare i Umeås grundskolor och gymnasier riskerar att förlora jobbet sedan kommunledningen sagt nej till omställningspengar. Redan i februari väntas de första varslen om uppsägning komma.

– Katastrof! Man borde istället behålla lärarna och satsa på att minska klasstorlekarna, kommenterar Anna Hedlund, gymnasielärare och kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, nyheten.
Det är andra året i rad som Umeå kommun har en så kallad övertalighet på lärare. Det beror på att antalet barn i skolåldern väntas minska under några år, samt på konkurrensen från friskolor.
Förra året lyckades man rädda de flesta jobben genom ett slags omställningspaket med bland annat olika sorters kompetensutveckling. I år säger dock kommunledningen nej till alla sådana lösningar. Det saknas pengar, menar man – trots att kommunen går med överskott.
– Vid förra årets beslut lovade förvaltningarna att det inte skulle behövas mer pengar, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (s) till Lärarnas Tidning, och fortsätter:
– Jag känner mig faktiskt lurad för det visade sig ju bara vara skitsnack.

Skyller på förvaltningen

– Vem är det som blir lurad egentligen? Holmlund får ju behålla sitt jobb och sin kommunalrådslön. Lärare, elever och föräldrar är förlorarna i det här, säger Anna Hedlund.
– I och med att man inte skjuter till pengar hotas 70 jobb bara inom grundskolan. På gymnasiet vet man inte exakt hur många jobb som kommer att försvinna, eftersom man ännu inte vet hur många som sökt till olika friskolor. Men totalt räknar man alltså med att över 100 lärarjobb kommer att försvinna, fortsätter Anna Hedlund.
En viktig orsak bakom övertaligheten av lärare i de kommunala skolorna är etableringen av nya friskolor.
– Den kommunala skolan urholkas i takt med att fler friskolor etablerar sig i kommunen. Inför hösten 2008 är det fem nya friskolor som ansökt om att få starta upp, och ytterligare två vill utöka sin nuvarande verksamhet, kommenterar Anna Hedlund.
– Umeå kommun måste alltid kunna garantera platser för alla elever. Därför måste man varje år ha runt 500 platser i reserv om till exempel någon friskola skulle backa ur. Denna ”beredskap” innebär en extra kostnad på 13 miljoner varje år, tillägger Anna Hedlund.
Det är inte bara minskat elevunderlag och hårdare konkurrens från friskolor som hotar lärarjobben. Då Umeå kommun inte har avsatt nog med pengar för lärarnas löneökningar riskerar kommunledningen att tvinga lärarna att antingen acceptera mycket låga lönelyft – eller riskera att förlora jobbet! Lärarfacken kräver löneökningar på 4,6 procent, men Umeå kommun har bara gett utrymme i budgeten för 2 procent. Enligt Västerbottensnytt innebär varje procent över de 2 procenten att 12-14 jobb hotas. Om lärarna får igenom sina lönekrav kan det alltså innebära att uppemot 30 ytterligare tjänster hotas.

Pengarna finns!

– Detta trots att pengar finns till att uppfylla lönekraven. Både kommunens och statens kassa svämmar över. För att inte tala om de enorma vinster som finns i storföretagen! säger Anna Hedlund.
– Om jobben ska räddas kommer det att krävas kamp, avslutar Anna.
I Haninge demonstrerade föräldrar, elever och lärare mot läraruppsägningar och lyckades rädda en stor del av jobben. Det måste till liknande protester för att rädda jobben i Umeå.

Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!