400 i elevstrejk på Globala gymnasiet

2012-10-10 16:23:31





Idag strejkade 400 elever på Globala gymnasiet i Stockholm i protest mot det dåliga avtal som lärarna fått pga fackledningarnas svek. De som arrangerade demonstrationen och skolstrejken var först och främst strejkkommittén som fått stöd av elevkåren på skolan. Flera elever hade delat ut flygblad för att alla elever på skolan skulle delta i strejken. Strejken startade kl 09:30 med att eleverna tågade ut på skolgården. Där hölls en rad upplyftande tal, alla elever lyssnade oerhört koncentrerat. Därefter arrangerades diskussionsgrupper tio om tio med frågor angående skolan, hur man kan förbättra och förändra skolan men också hela samhället. Det anordnades också en dans- och talkörsgrupp som skanderade “Vad vill vi?! – Strejka” och “Vad ska lärarna?! – Strejka!”
Under dagen spelade också teatergruppen Scenarmén teaterarmén och bandet Fantasimaffian.
Globala gymnasiet visar vägen för hela den elevrörelse som skulle kunna uppmuntra lärarna att strejka och ännu mer uppmärksamma det svåra situationen lärarna har idag. En väg framåt för lärarna är att de kräver extra kongresser i sin fackföreningar för att få ledningen utbytt – för en mer demokratisk och kämpande ledning.

Marcus Obligado i strejkkommittén talade i början av strejken och sa bland annat:

– Skolsystemet blir mer och mer administrativt. Våra lärare tvingas gå ner i arbetstid och på det sättet jobba gratis för att hinna med att ge oss en bra undervisning.

– Fackföreningsledarna har svikit lärarna. Det är uppenbart i efterhand att förhandlingarna bara var en gest.

–  Nu uppmuntrar vi lärare och elever på andra skolor att följa vårt strejkexempel. Förena er! Organisera er!

Offensiv intervjuade  flera elever på skolgården:

Nike Garengeisser: – Det här är min första strejk. Det är ett jättebra initiativ. Jag var på direkt när jag hörde om det.

Leonard Millde, elevkårsstyrelsen: – Vi började planera strejken förra onsdagen. Vi kände att vi måste göra något. Jag uppskattar att 400 elever av skolans 600 elever slutit upp här på strejken på skolgården. Det har funnits en facebook-grupp där man har kunnat följa lärarnas avtalsrörelse och ta till sig fakta. Strejken är organiserad genom demokratiutskottet och strejkkommittén.

Aida Prenfors, Petra, Lola Frier Lindqvist, Peter Foureaux var väldigt taggade efter gruppdiskussionen och bland annat diskussionsfrågan ”hur ser ditt drömsamhälle ut”:

–Hur ser samhället ut om 30 år om lärarna som utbildar oss har sådana här villkor idag? Det är inte hållbart att en grupp i samhället ska ha en sådan börda. För varje elev måste lärarna skriva ett 11 sidor långt dokument inför utvecklingssamtalen. Alltmer av undervisningen handlar om siffor och bokstäver idag. Speciellt med Björklunds nya betygssystem.

– Varför ska alla stöpas i samma form? Ska vi inte gynna att vi är olika bra på olika saker? Man ska inte lära sig saker för att man är hotad till det utan för att läraren lyckas väcka ett intresse.

– Det här vill vi säga till Björklund, om han skulle nappa på Globalas inbjudan och dyka upp: Har du läst i en serietidning att unga är framtiden? Du gör ju det motsatta för unga i verkligheten.


Andrea H Bustos med vänner: – Det här är jättekul. Vi är stolta att vi har en så bra strejkkommitté och så bra engagemang från alla. Det här skapar en stor gemenskap.

– Vi har kontaktat alla elevkårer och flera har hört av sig. Bland andra Södra Latin var intresserade men hann nu inte ansluta för att det var så kort varsel.

– Det här är ett sätt att påverka, vi har ju inte rösträtt.


Leo Sahlin: – Jag är här för att protestera mot de nya kollektivavtalen som lärarna fått och för att visa solidaritet med lärarna. De förtjänar högre löner. De gör ett jättetufft jobb.

Lova Nykvist: – Jag tycker att det här är en jättebra aktion som det behövs fler av. Det har diskuterats lite att ha fler strejker eller en demonstration med andra i min grupp men de har väl inte bestämts. Jag tycker det är jättebra att så många protesterat idag mot lärarnas nya avtal.

Harald Tjus: – Vi vill upplysa om elevernas situation, och hur eleverna påverkas av detta.
Sunny Singh: – Syftet med strejken är att höja lärarnas motivation. De förtjänar högre lön. De här protesterna skulle kunna öka och bli större, och idag har vi börjat.

Här finns även en video:

Video

Intervjuer och foto: Ruben Derkert och Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!