Abortkampen tar ny fart i Polen

2018-03-28 11:29:26


Nya protester i Polen mot högerns försök att inskränka aborträtten än mer.

I fredags (den 23 mars) genomfördes på nytt massdemonstrationer i Polen mot regeringens nya försök att införa ett i det närmaste totalförbud mot aborter.

– I huvudstaden Warszawa genomfördes den största demonstrationen med 55 000 deltagare. I andra städer som Krakow, Poznan och Wroclaw var det tiotusentals, säger Kacper Pluta från Alternatywa Socjalistyczna (CWI i Polen) som demonstrerade i Warszawa till Offensiv.
Demonstrationerna var ett svar på regeringens försök att snabbt införa ytterligare en skärpning av abortlagarna som redan är en av Europas mest restriktiva. Men det avgörande beslutet skjuts fram till i april.
År 2016 försökte regeringen genomföra ett totalförbud av abort, men det stoppades av massprotester. Nu återkommer det styrande Lag och rättvisa-partiet (PiS) med stöd av den katolska kyrkan och kvinnofientliga, reaktionära kampanjorganisationer mot abort med ett nytt förslag som skulle förbjuda aborter även vid allvarliga foster­skador, vilken är den vanligaste orsaken till nästan samtliga aborter som kvinnor tillåts göra i Polen – 95 procent av alla fall ifjol. 

För att stoppa detta förslag och andra attacker mot kvinnors rättigheter krävs fortsatta protester i form av landsomfattande demonstrationer och kvinnostrejker.
Rätten till abort infördes i Polen under 1950-talet, men avskaffades när kapitalismen återupprättades 1993.