Abortkampsseger i Argentina

2018-06-20 10:49:47

foto: Paula Kindsvater / Wikimedia Commons
Massiva mobiliseringar och gemensam kamp är vägen framåt.

Kvinnokampen växer. I Argentina ägde det för tre helger sedan rum nya, massiva demonstrationer med krav på avkriminalisering av abort och för säker, tillgänglig abort för alla. Tiotusentals fyllde landets större städer i mäktiga marscher i kampvrålet ”Ni una menos”, inte en kvinna mindre.
Onsdagen den 13 juni var det igen stora protester, nu inför omröstningen i parlamentet angående aborträtt som kampen pressade fram. De stora demonstrationerna tvingade underhuset till att rösta ja till aborträttigheter – en viktig seger för kvinnokampen. Nu tas frågan upp i senaten, och trycket måste hållas uppe för att fullständiga abort­rättigheter garanteras.
Detta är resultatet av den globala kvinnokampsrörelse som har vuxit sig starkare det senaste året. I Irland och Argentina har organisering och kamp underifrån banat vägen för historiska segrar. 

Och även övrig arbetarkamp har vuxit fram i Argentina. Förra veckan hade lastbilschaufförer en dags landsomfattande generalstrejk med krav på lönehöjningar, minskade bränslekostnader, mot den skyhöga inflationen och president Macris nedskärningspolitik. Den 25 juni kallar den största fackliga centralorganisationen i Argentina till en ny generalstrejk med liknande krav.