Akut bostadsbrist för studenter

2015-09-02 12:15:08


353 000 unga vuxna saknar idag bostad. De bostäder som byggs är ofta tämligen provisoriska till sin natur.

Andelen unga som står utan eget boende är idag högre än någonsin. De senaste två åren har de ökat med 18 procent, vilket innebär att 353 000 unga vuxna idag ofrivilligt saknar egen bostad. Det visar Hyresgästföreningens undersökning där 4 000 unga vuxna mellan 20-27 år tillfrågades.

Enligt Boverket beräknas 461 000 bostäder behöva byggas fram till år 2020. ”Det motsvarar över ett nytt Stockholm. Volymen är tre gånger vad den varit de senaste 10-15 åren”, berättade Bengt J Eriksson, analytiker på Boverket, till Dagens Industri den 29 juni.
– De unga som idag har eget boende riskerar att förlora det när till exempel utbildningen är över eller om förhållandet tar slut, uppger Marie Linder, Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra
den 27 juli.
Av de 49 procent unga vuxna som har sitt eget boende har 36 procent mindre än 5 500 kronor kvar i månaden när hyran är betald. Det är en siffra som är lägre än Konsumentverkets beräkning för hur mycket en person behöver för att klara sig på en månad.
Det finns ett tydligt behov av hyresrätter till rimliga hyror för att kunna avhjälpa landets akuta bostadsbrist.
Det är viktigt att påpeka att det finns pengar som skulle kunna läggas på att bygga billiga bostäder. En minskning av RUT-avdraget från 50 procent till 30 procent uppges frigöra 6,7 miljarder kronor, enligt en representant för den nuvarande regeringen. Det innebär att ett slopande av RUT skulle frigöra 16,75 miljarder kronor.
Det skall också nämnas att RUT inte är det enda som skulle kunna sparas in på till fördel för att lösa bostadsbristen. Pengar kan även tillkomma genom att höja bolagsskatten, inte sälja ut statliga verksamheter som genererar intäkter till stadskassan, nationalisera gruv­industrin och så vidare.
I Luleå är kötiden för att få hyra ett studentrum drygt två år. Den långa kötiden innebär att många under stora delar av sin utbildning tvingas bo som inneboende eller i andra osäkra boendeformer. Ett inneboendekontrakt innebär betydligt färre rättigheter jämfört med ett andrahandskontrakt. Dessutom förekommer ofta kortare uppsägningstid samt högre hyra än vad som anses normalt.
Att Alliansen år 2013 godkände en lag som gör det enklare för människor som äger sina lägenheter att ta ut en högre hyra än skäligt har inte heller gjort situationen enklare.

Enligt uppgifter från ett lokalt vandrarhem  tvingas vissa studenter bo på vandrarhem under större delen av sin studietid. Mannen berättade att problemet har funnits länge och att ingen verkar lösa det. Andra studenter som har avslutat sin utbildning väljer att fortsätta läsa extrakurser för att tillåtas fortsätta bo i sina studentlägenheter.
I Luleå har det kommunala bostadsföretaget Lulebo i år sålt ut 1 600 bostäder till det privata bolaget Rikshem som har en historia av att lyxrenovera lägenheter, med följd att hyrorna höjs vilket drabbar de som har det svårast och inte klarar en sådan hyreshöjning. Enligt Vänsterpartiet i Luleå innebär affären en årlig förlust på 62 miljoner kronor.

Det finns ingenting som kan försvara en sådan affär. I kommunen råder akut bostadsbrist och dessutom finns det tydliga brister inom sjukvård och skola. Enligt det senaste budgetförslaget förväntas ytterligare nedskärningar drabba kommunens vård och omsorg, trots den akuta bristen. Att man då väljer att gå med på en sådan förlustaffär för att tillgodose privata intressen snarare än att fokusera på långsiktiga lösningar på både de rådande vård och bostadskriserna är absurt.
Det behövs fler billiga hyresrätter utifrån det behovet som finns. Studenter och andra som står utanför bostadsmarknaden måste tillsammans kämpa för rättigheten som en egen bostad faktiskt är. Vi kan inte låta politikerna fortsätta att tillgodose privata vinstintressen framför folket. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!