Akut bostadsbrist i Luleå

2014-09-03 14:15:11


Nya, billiga bostäder behöver byggas i den av Sveriges förenade studentkårer rödlistade Luleå.

Redan i våras var det uppenbart att bostadsbristen i Luleå skulle bli en stor fråga. Efter att S-ledningen ville riva sex hyreshus i Svart­östaden och nya studenter sover i husvagnar, på soffor och i stugbyar är frågan brännhet.

Nyligen rödlistade Sveriges förenade studentkårer elva städer i sin bostadsrapport. Luleå var en av de städer som fick rött, eftersom de inte kan erbjuda nya studenter bostad under hela höstterminen. Som ett resultat av bostadsbristen betalar studenter ockerhyror för undermåliga boenden eller tränger ihop sig på kamraters soffor och golv.

– Det värsta vi har hört hittills är studenter som tvingas betala 5 000 kronor per månad för boende i husvagn, berättar Robert Lundqvist, kandidat i kommunvalet för Rättvisepartiet Socialisterna (RS). 

Luleå kommun har ett starkt kommunalt bostadsbolag som skulle kunna bygga bostäder för studenter, unga och äldre. Istället har Lulebo använt pengarna till dyra projekt i innerstaden och på Lulsundsberget, medan bostadsbolaget Lindbäcks har fått monopol på studentlägenheter. 

Planerna för framtiden är om möjligt än värre. Sex hyreshus som kommunen äger i Svartöstaden ska rivas, samtidigt som Lulebo ska lägga sina resurser på att bygga en ”kanalstad” i Södra Hamnen, där hyrorna förmodas bli skyhöga. Dessutom vill S-ledningen sälja ut ännu fler av Lulebos lägenheter.

– RS kräver ett omedelbart stopp för rivningsplanerna och att husen i Svartöstaden renoveras så att de kan stå kvar, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, och fortsätter: 

– Dessutom måste Lulebo tvingas att bygga för alla – projekt med små lägenheter där allt görs för att hålla priserna nere. Till exempel kan kommunen ge bort marken gratis. Det som också skulle behövas är att bryta byggbolagens oligopol genom förstatliganden. Under tiden kan kommuner gå samman kring gemensamt ägda byggbolag, avslutar Jonas. ■