Allt annat än en ”tom lada”

2014-10-22 11:47:58




”Trots knackig världsekonomi stiger världens samlade privatförmögenheter till ett nytt rekord och växer snabbare än någonsin. Men rikedomen är väldigt skevt fördelad”, skrev Svenska Dagbladet den 15 oktober under den talande rubriken: ”Den rikaste procenten äger nästan halva världen”.
Ofrivilligt blir Svenska Dagbladet och den Global Wealth Report man hänvisar till en enda lång vittnesbörd om det riktiga i Occupyrörelsens vi – de 99 procenten – mot de rika 1 procenten som kontrollerar exakt 44 procent av världens tillgångar. De rikaste tio procenten sitter på 87 procent av världens tillgångar, medan hälften av världens befolkning, 3,3 miljarder människor, inte ens förfogar över tre procent av världens privata tillgångar. ”De flesta är dock betydligt fattigare. Det krävs bara 3 650 dollar (dryga 26 000 kronor) i personlig förmögenhet för att kvala in bland den rikaste halvan av världens befolkning”, skriver Svenska Dagbladet.
Inkomst- och förmögenhetsklyftorna har nog aldrig varit så stora som nu. USA:s och världens rikaste familjedynasti Walton, som äger stormarknadskedjan Wal-Mart, sitter på en sammanlagd förmögenhet som är lika stor som den som de 42 procent fattigaste amerikanerna har.  
Bakom Waltondynastins förmögenhet finns slavarbete i Kina och låga löner samt urusla anställningsvillkor i USA. I förra veckan demonstrerade Wal-Martanställda i bland annat New York för en lön som det går att leva på.
– Jag har inte råd med någonting. Ibland har jag inte ens pengar till tvål och tandkräm eller pappersnäsdukar. Det händer ofta att jag inte har råd att tvätta mina kläder, berättade LaRanda Jackson, 20 år, som deltog i protesten, till New York Times. Hon tjänade inte mer än 8,75 dollar (cirka 56 kronor) i timmen som anställd hos Wal-Mart i Cincinatti.
Det är att jämföra med att Wal-Marts vd Mike Duke kammar hem drygt en miljard kronor per år. Hans inkomst lär vara 1 034 gånger större än snittlönen på Wal-Mart. Så visst finns det pengar. Och inte bara i USA.

Denna vecka ska de fyra storbankerna redovisa sin senaste kvartalsvinst. Prognosen pekar på sammanlagt 29 miljarder kronor för andra kvartalet i år. Per dag skulle det innebära att Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank tjänade dryga 315 miljoner kronor per dag under sommaren. Ladan är alltså långt ifrån tom, som finansminister Margareta Andersson påstår. Tvärtom, storbolagens och bankernas ”lada” faller sönder under tyngden av allt guld. Men det löfvenska sommarlöftet om en extraskatt på bankvinsterna försvann innan ens höstlöven började falla, vilket är ack så talande. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!