Allt stöd till SEKO:s strejk

2014-06-04 12:51:15




Tidigt på måndagmorgonen inleddes den av fackförbundet SEKO varslade strejken inom spårtrafiken. Omkring 300 SEKO-medlemmar vid Veolia Öresundståg och Veolia Snälltåget, som trafikerar Stockholm-Malmö, tas ut i strejk.  Strejken har ett starkt stöd. Trots envisa försök har media inte kunnat hittat någon som inte ger sitt stöd till strejken.

Strejken är en följd av att Veolia och arbetsgivarorganisationen Almega kategoriskt har avvisat fackets krav vad gäller användandet av deltids- och visstidsanställningar. Arbetsgivarna krävde total underkastelse och det fanns ingen möjlighet att undvika konflikt. Medlarna såg heller inga förutsättningar för en uppgörelse och la inget bud.
Upprinnelsen till strejken är att Veolia vill omvandla heltidsanställningar till deltids- och visstidsanställningar. Tidigare i år varslade Veolia 254 anställda – tågvärdar och lokförare – om uppsägning. En del av de varslade sa sig Veolia vara beredda att återanställa, men bara om de accepterade att bli deltidsanställda eller timanställda.
På så sätt skulle Veolia skära i sina kostnader efter att vunnit upphandlingen med ett bud som låg 50 miljoner under närmaste konkurrent. Först dumpade Veolia upphandlingen för att sedan dumpa löner och villkor.

– Det är så typiskt den tid vi lever i. Vår arbetsgivare vill ge uppköparen ett så lågt bud som möjligt och då är det vi som får betala med sämre arbetsförhållanden, som en av Veolias anställda sa till Kvällsposten i mars efter uppsägningsvarslet.
”Agerar inte vi i de här frågorna så öppnas slussen. Då kommer alla att göra så här och då blir det bara deltidare och timanställda kvar”, sa SEKO:s ordförande Janne Rudén på första strejkdagen den 2 juni.
Nu gäller det att facket är berett att trappa upp, för att ge ett effektivt svar på Veolias försök till strejbryteri och arbetsgivarnas lockout som inleddes den 4 juni.

Veolia är ökänt för sin antifackliga hållning och ständiga försök att pressa ned löner och villkor. Som SEKO vittnar om på sin hemsida:
”Företaget kräver nu att kollektivavtalet skall försämras. Heltidsanställda skall sägas upp och återanställas på timbasis. Den gamla tidens förhatliga daglöneslaveri har nu ersatts av den moderna tidens timlöneslaveri. De timlöne­anställda på Veolia vittnar om fruktansvärda arbetsförhållanden där man förväntas vara tillgänglig dygnet runt. Man måste omedelbart ringa upp arbetsgivaren om man har missat ett telefonsamtal.
Detta framgår av arbetsgivarens ’rutin 118’. Man kan som timlöneanställd i Veolia hamna på ’svarta listan’. De timanställda vittnar om att den som ej lagt sig tillgänglig för arbete på helgerna drabbas av repressalier. Lägger man sig inte tillgänglig för arbete varannan helg blir man avslutad”.

Veolia är ännu ett skräckexempel på en urspårad tågtrafik som dumpar villkor och försämrar service.All spårtrafik måste omedelbart återgå i offentlig drift, samordnas och styras demokratiskt av de anställda och brukarna. Rädda järnvägen – kasta ut vinstintresset. ■


”Ni tar striden för oss alla”

Det var en mycket god stämning vid den manifestation som anordnades på Malmö Centralstation i måndags till stöd för de strejkande.
“Ni tar striden för oss alla!” och “Vi står bakom er till 100 procent!” var några av hälsningarna från de hundratals personer som samlades.

Offensiv träffade några av de strejkande som alla uttryckte stor glädje över allt det stöd man fått av allmänheten. En av de strejkande, Sabit Pacolli (bilden), skickade en hälsning från SEKO Malmö till alla resenärer:
– Det är för dem vi gör det, vi vill visa på det omöjliga i vår arbetssituation och att vi tänker på deras säkerhet och den service vi vill ge dem. Vi kommer att kämpa till slutet, vi säger att Veolia har gått för långt, nu är det nog!
Tågvärden Samir Pacolli säger att det viktigaste kravet är att alla ska ha rätt till en heltidstjänst. Som fackligt aktiv har han bland annat besökt Elgigantens affär i Stora Bernstorp utanför Malmö och där mötts av samma situation – alla anställda på golvet är deltids- eller visstidsanställda och de enda som har heltidsanställning är cheferna.
– Vi tar kampen för allas rätt till heltidstjänst, inte bara hos oss utan för alla på arbetsmarknaden. ■


Veolia – en antifacklig historia

År 2005 sparkade Connex (som 2006 bytte namn till Veolia) Per Johansson, som då var ordförande i Seko klubb 119, facket för 700 tunneltågförare och konduk­törer vid tunnelbanan och två andra banor i Stockholm, efter att han och fackklubben riktat hård kritik mot bolagets bristande underhåll och säkerhet. Innan Per Johansson ens fått beskedet om att han sparkats, hade Connex skickat ut information om att han avskedats till arbetsplatserna.
Det var en länge förberedd attack mot fackklubben och dess ordförande. Beslutet att sparka Per Johansson möttes av hundratals protestuttalanden och två historiska ”vilda strejker” i tunnelbanan, den 6 oktober och den 18 november 2005.

SEKO:s förbundsledning nöjde sig med att ge sitt stöd i ord istället för i handling, samtidigt som LO-ledningen intog en svekfull tystnad och valde att göra absolut ingenting.
I juli 2006 gick Arbetsdomstolen helt på Connex/Veolias linje och menade att det bolaget hade laglig grund för avskedandet av Per Johansson. Det var en politisk klassdom mot facket. ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!