Ambulans i offentlig regi gav tillbaka tryggheten

2014-08-06 23:13:16




”Offentlig regi gav tillbaka tryggheten” utropar Skåne­tidningarna Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Anledningen till de positiva rubrikerna är att ambulanssjukvården inom distrikt 3 i Region Skåne, som omfattar Helsingborg, Höganäs, Ängelholm, Förslöv och Östra Ljungby, är det enda av Region Skånes fyra distrikt där verksamheten fungerar utmärkt utan den akuta personalbrist på grund av personalflykt som annars råder efter flera år av växande privatiseringskaos. Och detta tack vare att driften i detta distrikt återtagits i offentlig regi.

Ambulanserna i distrikt 3 återtogs i höstas efter många om och men sedan vårdbolaget Sirius Humanum, som tidigare kört ambulanser i alla skånska distrikt utom ett, gick i konkurs. Områdeschefen Mikael Sten i det återtagna distriktet beskriver hur personalen blev lurad på pengar efter konkursen och förlorade både tryggheten och arbetsron, men att utvecklingen nu har vänts.
– De senaste månaderna har vi i ledningen bara lyssnat och försökt få gruppen att engagera sig. Men det gäller också att fullfölja det vi säger på våra möten. Köpa bilar och utrustning när man säger att man ska, säger han.
Sydsvenskan vittnar om stora problem med Skånes ambulanser i alla de övriga distrikten, främst på grund av svår personalbrist.
Rickard Wirén är en av de ambulanssjuksköterskor som, i hans fall efter tolv år, har sagt upp sig från det kaos som råder i distrikt 1, där det privata bolaget Falck Ambulans bedriver verksamheten i bland annat Malmö och Trelleborg, och i stället sökt sig till tryggheten i distrikt 3.
– Slutkörda bilar, kläder med någon annans namn på bröstet och luckor i schemat blev vardagsmat. Det kändes som man sparade på allt, säger han.

Privatiseringen av Skånes ambulanser inleddes med att Falck Ambulans 1994 vann sitt första distrikt i en upphandling. 2000-2005 drev Falck tre av tidigare fem distrikt och de två övriga av Räddningstjänsten, som sedan avlöstes av egen regi till 2010.
Karusellen fortsatte med att all ambulanssjukvård i de nu bara fyra distrikten lades ut på entreprenad 2010, sedan en utredning bedömt att det skulle bli 10 procent billigare. Det tog en ände med förskräckelse när Sirius Humanum som vann tre av de fyra distrikten gick i konkurs redan efter två år, varefter Falck, som bara hade kvar ett distrikt, tog över alla i 18 månader efter en ny direktupphandling.
Läget idag är att ett distrikt, 3, återtagits i egen regi medan Falcks kontrakt för de övriga löper ut nästa år.

Tillståndet inom delar av ambulansvården är särskilt uselt i vissa distrikt inom Region Skåne. Allra värst är kaoset i Malmö och särskilt i Trelleborg, där bara åtta av de 35 personer på fasta tjänster som tillsattes förra året är kvar i verksamheten.
Men Skåne är inte alls unikt. Svår brist på ambulanspersonal med ställda bilar har rapporterats från såväl Värmland och Stockholm som från flera håll i glesbygden. Och på Sahlgrenska i Göteborg, där landstinget härom året återtog ambulanserna från Falck, är personalbristen så svår att de under sommaren tagit in anställda från Försvarsmakten.

Janne Kautto, som är ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor inom Vårdförbundet, berättar i tidningen ETC att bolagen på många håll i landet satt i system att låta ambulanspersonalen jobba 24-timmarspass, där man bara betalar 36 kronor i timmen i jourersättning för den tid de inte befinner sig på utryckning. Efter ofta normalt 20 utryckningar per dygn i Stockholm är säkerheten hotad.
Ett av de största bolagen, Falck Emergency, talar enligt samma tidning om ”en kraftig brist på specialistsjuksköterskor”, samtidigt som inte mindre än 45 procent av de anställda inom bolaget slutade under 2013.
Enligt Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor inom Vårdförbundet är det också vanligt bland flera privata utförare att bara ge nyanställda 3-4 dagars förarutbildning innan de skickas ut på skarpa utryckningar. Till Offensiv säger Janne Kautto att det delvis handlar om att bolagen som vunnit en upphandling på fem år mest räknar på hur alla bilar man kalkylerat med ska hållas vid liv och rulla produktivt under den perioden.
– Och då hamnar den långsiktiga utvecklingen av personalens kompetens och patientsäkerheten långt bak i fokus.
Han menar också att landstingen är mycket dåliga på att ställa villkor och sedan bevaka, följa upp och revidera sina upphandlingar.
– Den klumpsumma man avsatt till en början gör att allt kan tyckas rulla på bra ett tag, innan bristerna upptäcks.
På frågan om vad de som jobbar inom ambulanssjukvården tycker ska göras åt detta, svarar Kautto att ”de flesta, ja alla, vill ha en nationell styrning” som kan garantera utvecklingen framåt.

– Ambulanssjukvården har ju fun­gerat till en viss gräns, men efter sju upphandlingscykler, där man under 25-30 år konkurrerat om att pressa kostnaderna, är det uppenbart att det inte längre fungerar.
Janne Kautto tycker liksom Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet, att ansvaret för ambulanssjukvården bör förstatligas.
Den sistnämnde tror också enligt ETC att det råder någon form av kartellbildning bland utförarna eftersom villkoren är lika dåliga i alla bolag på många olika håll i landet.
– Mitt blod kokar när jag tänker på hur illa detta skötts av landstinget. Det handlar om allmän­hetens säkerhet och vår beredskap, den kan inte tillåtas krocka med vinstintresset, citeras Henrik Johansson.
Medan Vänsterpartiet och kanske även Kristdemokraterna stöder att landstingens ansvar förstatligas vill Socialdemokraterna och Folkpartiet utreda frågan. Rättvisepartiet Socialisterna anser att detta inte räcker, utan att all ambulanssjukvård snarast måste återtas i offentlig regi, under kontroll av de anställda. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!