Antalet timavlönade ökar

2006-07-27 16:38:06
Trots talet från socialdemokratiska toppolitiker och fackförbundsledare om att de kämpar för heltidsjobb, och att de skrotar kampen för 6-timmarsdag till förmån för full arbetstid och bättre löner, fortsätter antalet korta timvikariat att öka.

Det är fackförbundstidningen Kommunalarbetaren som gått igenom hur kommunernas anställningsförhållanden för personalen såg ut år 2005.

En av fem

I kommunerna med lägsta andelen timavlönade utgör anställningsformen fem procent medan det i kommunerna som oftast anställer folk på timvikariat nu snart utgör 20 procent av anställningarna. Det vill säga en av fem.
Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande, kommenterar att antalet timavlönade i kommunerna vuxit med 8 000 på fem år och att mer än var tionde kommunanställd nu är timavlönad med att: Det är för bedrövligt!

Från ord till handling

I siffror har antalet timanställningar ökat från 95 633 år 2001 till 103 771 (12,7 procent) år 2005.
95 procent av timanställd personal inom vård och omsorg är medlemmar i Kommunal.
Utvecklingen till allt fler timanställda avslöjar en oförmåga hos Kommunals ledning att, trots mycket prat, visa på alternativ och framförallt mobilisera till kamp för fler fasta anställningar.

Stefan Lundqvist