Anticensurseger i USA ger lärdomar mot ACTA

2012-04-11 10:26:29




I slutet av oktober introducerade det amerikanska representanthuset lagförslaget SOPA (Stop Online Piracy Act) som fick stöd av både Demokraterna och Republikanerna.

SOPA, som var en påbyggnad av PIPA (Protect IP Act), skulle ha möjliggjort för den amerikanska regeringen att utan motstycke kunna censurera internet. Hemsidor som t ex Youtube skulle inte ha fått fungera på samma sätt som det idag gör.
Tre månader senare dras SOPA och PIPA tillbaka på grund av en snabbt växande proteströrelse. Motståndet och tvisten kring SOPA och PIPA har på nytt väckt diskussioner om immateriella rättigheter, censur och statlig och företagskontroll över internet. Men trots att lagförslagen är tillbakadragna finns frågorna kvar.
Idag finns redan copyrightlagar som ger regeringen tillstånd att gå in och stänga ner enskilda webbsidor, men med SOPA och PIPA skulle hela domäner kunna läggas ned.
Lagarna skulle förbjuda ­sökmotorer att länka hemsidan och internetleverantörerna skulle tvingas blockera dessa sidor.
Protesterna mot dessa censurförslag började med att privatpersoner skrev e-post till kongressen och stoppade upp anti-SOPA-avatarer på bland annat Facebook.

Protesterna tog en vändning den 18 januari när flera hemsidor gjorde en 24-timmars ”blackout” som protest mot lagförslaget. Hela hemsidor bytte ut sitt vanliga innehåll och hade bara ett anti-SOPA-meddelande kvar på sidan. Både Google och Wikipedia, som båda är bland de 6 mest besökta hemsidorna, slöt upp bakom blackouten. Sammanlagt samlades 14 miljoner namn mot förslagen in och över 10 miljoner var väljare. Med det trycket pressades flera politiker att ta ­tillbaka sitt stöd till lagarna, villket ledde till att SOPA och PIPA inte ­längre hade tillräckligt stort stöd för att gå igenom. Den stora proteströrelsen i USA mot censur och inskränkningar av yttrandefriheten är ett bra exempel på hur ett stort tryck underifrån kan få politiker att backa. Både SOPA och PIPA var lagförslag som skulle ha min­skat den personliga integriteten och yttrandefriheten på internet precis som ACTA-lagen kommer att innebära i Europa.

Miljoner lyckades få Demo­kraterna och Republikanerna att backa i USA. Nu måste en massrörelse byggas även i Sverige och Europa som ser till att ACTA-förslaget stoppas.
Marcus Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!