Antifascistisk samling i finska Uleåborg mot det nazistiska våldet

2016-10-06 13:16:45

foto: Jukka Isokoski
Många i Finland har reagerat kraftigt mot nazistvåldet.

Cirka 150 personer samlades på Järntorget i Uleåborg lördagen den 1 oktober i en manifestation mot det nazistiska våldet.

Manifestationen kom som ett svar på att nazister ur organisationen Finska Motståndsrörelsen misshandlade en antifascist i Helsingfors så allvarligt att han senare dog av skadorna. Vänsternätverket Antirasismi Oulu var arrangörer. 

Nätverket, som utgörs av individer, arbetar mot rasism, sexism, krig, kapitalism och för att förbättra situationen för flyktingar och tar kampen mot den allt mer restriktiva asylpolitiken i Finland och EU. Man arbetar för att sprida medvetenhet genom demonstrationer, föreläsningar och skrivelser. 

På manifestationen talade bland annat prästen Pekka Elonhimo som under sin tid som teologstuderande i USA protesterade mot apartheid. Han pratade om hur polisen på senare tid har blivit mer aggressiva mot antifascister och aktivister. 

Som exempel gav han händelserna i Pyhäjoki när man demonstrerade mot byggandet av ett kärnkraftverk och polisen slog ned och arresterade 38 av demonstranterna.

Dimitris Mizaras, som är med i nätverket och var med och arrangerade manifestationen, pratade om hotet med ett rasistiskt parti i form av Sannfinländarna som nu sitter i regeringen. Mellan talen underhöll Svante Malmström med full Bob Dylan-sättning – gitarr och munspel. ■