Arbetsrätt á la EU

2008-06-30 21:23:43




I Timrå pågår just nu en ”katt och råtta-lek” mellan metallfacket och den tjeckiske entreprenören Axis. Papperskoncernen M-real, som förra året beslutade sig för att lägga ned pappersfabriken Wifstavarv, anlitade i våras Axis för nedmontering av pappersmaskinerna på den nedlagda fabriken. Sedan några månader tillbaka finns tjeckiska arbetare på Wifstavarv och gör jobbet till dumpade löner.

IF Metall har sedan i maj förgäves kämpat för att få till stånd ett kollektivavtal för de totalt 70 ­arbetarna som i olika omgångar arbetar med nedmonteringen.
Axis, som inte heller har ett tjeckiskt kollektivavtal, har hela tiden sling­rat sig. Till en början ville de överhuvudtaget inte ens träffa Metall. Axis hävdade att det inte fanns någon lag som tvingade dem att förhandla och att det var en demokratisk rättighet att vägra förhandla om kollektivavtal. Ett annat argument har varit att de befinner sig i Sverige under så kort tid. De anställda har bra boende, garanterad ledighet och får alla ut rättmätiga ersättningar, lät Axis meddela via e-post.
Metall nöjde sig naturligtvis ­inte med detta.
– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger förhandlingsombudsmannen Christer Persson på IF Metall till ­Dagbladet.
– Utländska företag brukar inte ha några invändningar mot att teckna avtal när de gör arbeten i Sverige. I vanliga fall behöver vi aldrig skramla med konfliktvapnen.
Axis vill inte tala om vad deras arbetare har för löner. Men Olle Åkerlund, ombudsman på IF Metall berättar för Dagbladet att han fått o­bekräftade uppgifter om att de tjeckiska arbetarna tjänar 26 000 korunas i månaden(10 000 svenska kronor) och får avdrag på lönen om de förstör något.

Strejk och blockad

Metall varslade den 18 juni om strejk och blockad av Axis från och med den 1 juli. Samtidigt begärde man sympatiåtgärder från ­fackförbunden Byggnads och Seko.
Stridsåtgärderna skulle lamslå Axis arbete när t ex kranförare inte längre skulle lyfta företagets utrust­ning. I detta läge kontaktade Medlingsinstitutet Axis, som backade och sade sig vara beredda att förhan­dla veckan därpå, men då i ­Tjeckien.
Utstationeringsdirektivet och svensk lagstiftning slår dock fast att liknande förhandlingar ska hållas i det land där arbetet utförs. När så parterna äntligen kunde träffas – i Stockholm – blev det ändå inget kollektivavtal, då företagets representant hävdade att han inte hade mandat att underteckna avtalet.
Ett svar utlovades från Axis på onsdagen veckan därpå, medan Metall beslutade sig för att låta varslet om blockad ligga kvar. Först i fredags, den 27 juni, fick Metall ­träffa Axis bara för att återigen bli ­gäckad på ett avtal. Olle Åkerlund säger till Sundsvalls Tidning att Axis nu hävdar att lönerna ska sättas i enlighet med den lag om minimilön som finns i Tjeckien.
– Men så fungerar det inte. ­Jobbar man i Sverige så är det svensk lag som gäller. Bland annat ska arbetar­na ha ut 12 procent av lönen i semes­terersättning vilket Axis inte vill gå med på.
Om inte Axis sagt ja till Metalls kollektivavtal innan klockan 14:00 på måndag den 30 juni kommer var­slade stridsåtgärder, av allt att döma, att träda i kraft dagen därpå.
På måndag har Metall också inbjudit de tjeckiska arbetarna till samlingslokalen Vivansborg i Timrå för information om vad som händer mellan IF Metall och deras arbetsgivare.

Facken ignoreras

Alla arbetsrättsdomar, som Waxholm/Laval och Rüffert, som gått arbetsgivarnas väg i EG-domstolen sporrar nu många företag till att strunta i fackföreningar och avtal för att skära guld med hjälp av dumpade löner. IF Metalls kamp för kollektivavtal till Axisarbetarna vid Vifstavarvsfabriken är därför värt allt stöd.
Christer Persson från Metall säger till LO-tidningen.se den 23 ­juni:
– Utländska företag som kommer till Sverige är välkomna, men de ska konkurrera på likvärdiga villkor som alla andra i Sverige, där kan vi inte vika oss.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!