Arbetstiderna står i fokus i lärarnas avtalsrörelse

2010-04-29 18:51:09




Sveriges lärare lever sedan första april i avtalslöst tillstånd. Inför årets avtalsrörel­se står parterna mycket långt från varandra.

Arbetsgivarnas utgångsbud var inga generella lönelyft, medan de två lärarfacken, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, har krävt löneökning till alla, samt dessutom ett högre lönelyft än andra grupper för att kompensera för att lärarna har halkat efter ­grupper med jämförbar utbildning.
Den allra svåraste nöten är dock inte lönefrågan utan arbetstiderna.
Det är en fråga som var uppe re­dan i förra avtalsrörelsen, men som då uppsköts eftersom man inte kunde lösa frågan. I år ska den avgöras. I dagsläget har lärarna 35 timmar reg­lerad arbetstid (på skolan), samt tio timmar förtroendetid som man kan förlägga var och när man vill. Arbetsgivarna kan inte kontrollera vad man gör på den tiden, men då sker mycket rättning och lektionsförberedelser, samt föräldrakontakter.
Allt som allt blir det fem timmars mertid i samband med loven.

SKL har inför förhandlingarna gått ut hårt med att skolledarna måste kunna disponera sin personal 40 timmar i veckan.
Det betyder fem veckors semester och arbete alla lov. Arbetsgivare tycks inte tro att vi arbetar om vi inte sitter i skolan.
Lärarnas arbetstider har varit uppe till diskussion vid flera avtalsrörelser under de senaste tjugo åren.
Varje gång har lärarnas förhandla­re gett vika för arbetsgivarnas krav på ökad reglering. ”Vad tror du folk sä­ger om vi tar strid för våra arbetstider?”, är det svar jag fått när jag har tagit upp frågan. Man har alltså gett sig innan man ens försökt. SKL visar nu att man fått blodad tand och försöker alltså ytterligare reglera arbetstiden.
Det finns skolor som har provat 40-timmarsvecka, men som har återgått till 35-timmarsvecka. Anledning­en är att man fann att 40-timmarsvecka fungerade dåligt i skolans värld.

Vad SKL inte har förstått eller inte vill förstå är att det med ytterligare reglering av lärarnas arbetstid blir ännu svårare att få ungdomar att satsa på läraryrket. Med lärarlöner i Europabotten är ganska fria arbetstider med ledighet under elevernas lov något som kan locka. Om man tar bort det, vad finns kvar?
En arbetsbörda som ökar väsentligt de senaste tjugo åren, med krav på dokumentation på i stort sett allt. Med hårdare tider för föräldrarna har många elever allt större problem, nå­got som märks i skolan.
Nedskärningar i skolan har också betytt färre lärare och sämre elevvård, alltså större arbetsbörda för de som är kvar.
En del av det här har varit möjligt på grund av fackens tidigare undfallenhet. ”Skulle vi kunna få stöd för strid om lärares arbetstider och villkor?” Det är vad som gällt under de senaste avtalsrörelserna. Det är bra att man har övergett det synsättet. Det återstår att se hur långt man är beredd att gå.
I den här avtalsrörelsen får de fackliga förhandlarna inte ge efter, ut­an de måste stå på sig.
Sigbritt Herbert
medlem i Lärarförbundet

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!