Avtalsrörelsen – för trygga jobb

2010-01-14 15:06:58




De hundra Lagenaarbetare som gick ut i vild strejk mot att företaget använde sig av bemanningsföretag och på så sätt satte grundläggande fackliga rättigheter åt sidan gav ett sånt genklang att ett av LO-förbundens mål inför avtalsrörelsen nu är att ta kamp mot det mer kategoris­ka sätt som näringslivet utnyttjar personal från beman- ningsföretag på, samtidigt som de varslar.

På IAC, en underleverantör till Volvo i Göteborg, har 75 anställda förlorat jobbet under 2009. Med svagt stöd från facket protesterade och demonstrerade arbetarna mot detta.
– När det första varslet hade verkställts fick de tidigare anställda kom­ma tillbaka, fast via Manpower. Detta gjordes utan protester från facket. Samma sak kommer att hända igen om inte facket bara nöjer sig med ynkliga krav på att återanställa sparkad personal utan att faktiskt arbeta för det eller mobilisera arbetarna till protester, säger Kaan Özsan, sparkad IAC-arbetare och RS-medlem.
I nuläget arbetar över 100 personer från Manpower på IAC, vilket alltså är fler än de som, än så länge, har fått sparken.

Bland annat tack vare den kamp som ägt rum på Lagena, och från den press underifrån som har kommit från IAC-anställda och andra arbetargrupper, skriver nu LO i sina samord­nade krav att avtalen ska innehålla regler som förstärker det fackliga inflytandet vid inhyrning och begränsar arbetsgivarens möjlighet att kringgå lagen om anställningsskydd genom att använda inhyrd arbetskraft istället för personer som har företrädesrätt enligt lagen.

Parallellt med detta går Svenskt Näringsliv (SN) till attack mot ungdo­mars rättigheter.
Ungdomsarbetslösheten i Sverige, en av Europas högsta, låg under det tredje kvartalet 2009 på över 20 procent.
Svenskt Näringsliv har vid sidan av ”Vad står på spel” (se Offensiv 882) även lanserat internetprojektet ”Historiens bästa generation”, som ska lansera visionen om en ”flexibla­re” arbetsmarknad. Här skriver en rad bloggare om det som SN anser krävs för att Sverige inte ska duka under på grund av höga lönekrav och stabil anställningstrygghet.
– Nya anställningsformer, som är anpassade efter ett modernt Sverige, skulle kunna vara både trainee- och lärlingsplatser, skriver Johan Lundberg, som är riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Stockholm (den 21 december 2009).

Dessa anställningsformer skulle innebära ett införande av en ny låglönemarknad för unga. Lundberg anser att Las måste anpassas till ett modernt Sverige och går så långt så att han ­kritiserar både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt för att de inte försöker skapa de nödvändiga förutsättningar som krävs för att stöpa om de marknadsregleringar som inte är anpassade efter den bild av ett segregerat Sveri­ge som han delar med sina allierade i SN.
I LO:s avtalskrav skriver man om otrygga anställningar att avtalen ska innehålla regler som förstärker anställdas rätt till tillsvidareanställning och motverkar ett slentrianmässigt användande av tidsbegränsade anställningar. Men om detta stannar vid ord har arbetarna inte en chans inför avtalsrörelsen.

Vi behöver inte blicka tillbaka läng­re än till 2009 för att se vad förhållan­devis små arbetarprotester, genom- förda efter gräsrotsinitiativ, lyckades kämpa till sig ifråga om landvinning­ar. Sopåkarna i Stockholm strejkade vilt och vann ett avtal som fackbyråkratin inte ens skulle kunna drömma om. Hamnarbetareförbundet i Göteborg, Hamn4an, har efter en lång och utdragen kamp hamnat i en situation där de är närmare ett kollektivavtal än någonsin.
Om 100 lagerarbetare på Lagena i Jordbro kunde påverka LO:s avtalskrav genom en fyradagars vild strejk, vad skulle då inte 100 000 arbetare kunna åstadkomma. Men detta kommer inte bli verklighet om inte facken erbjuder den ledning som krävs.
Förutom att rusta för strid – inga fler eftergifter – måste ytterligare ett krav läggas på listan. Avtalen ska ut på medlemsomröstningar innan de godkänns, då detta garanterar medlemsdemokratin hela vägen in i förhandlingsrummet.

I en artikel i DN Debatt den 22 december 2009 skriver avtalssekreterar­na från sex fackförbund att 8 av 10 LO-medlemmar tycker att frågan är så central att facket bör vidta stridsåt­gärder om förhandlingarna i frågan om bemanningsföretagen misslyckas. Vet ledningen att använda den enor­ma styrka som en enad arbetarklass besitter kommer det att bli en hård avtalsrörelse – för arbetsgivarna.

Stefan Berg

 RS / Offensiv kämpar för ▼

  • Nog av reträtter – förbered för strid i avtalsrörelsen.
  • Ingen ska tjäna under 19 000 kronor för ett hel-tidsjobb; nej till sänkta ungdomslöner.
  • Rätt till fasta heltidsjobb; kraftig begränsning av bemanningsföretag och viss-tidsanställningar med fack- lig vetorätt.
  • Avtalen ut på omröstning.
  • Lika lön för lika arbete – försvara kollektivavtalen mot EU:s lönedumpning och Lavaldomar.
  • Demokratiska och kämpande fack – för ett nytt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!