Basket med fokus på Hammarkullen

2014-11-19 15:35:04

foto: Kristofer Lundberg
– Målet med föreningen är att ge barnen i Hammarkullen samma förutsättningar som i rikare delar av Göteborg, säger Mirko Olmas Torrico.

Det är en mörk novemberkväll och jag rör mig längs Bredfjällsgatan i Hammarkullen. Från den lokala Hyresgästföreningens lokal lyser ljuset i den annars mörka längan av föreningslokaler. Inne sitter ett 20-tal unga tjejer uppdelade i tre rum och studerar. Det är ingen vanlig läxhjälp utan Hammarkullens Basketklubbs, HKBK, obligatoriska läxläsning. Vi möter tre av föreningens ledare: Ari Amin, Mikaela Aronsen och Rocio Falcon samt föreningens ordförande Mirko Olmos Torrico.

Hammarkullens Basketklubb bildades i mars 2014.
– Det var Mirkos initiativ tillsammans med de äldsta spelarna i HKBK, säger Rocio och Mirko fyller genast i.
– Vi var medlemmar i en kulturförening som också hade basket, men fokuset låg på kulturen. Medan vi ville satsa på basketen, ville de satsa på kulturen. Det kom många spelare och vi såg ett behov av att växa. Det blev då naturligt att bilda en egen förening. Vi var 70 spelare redan vid starten, berättar Mirko.
– Idag har vi 110 medlemmar varav 10 är ledare, där vissa av de äldre spelarna också är ledare för de yngre. Mikaela är en av dem och 70 procent av medlemmarna består av just tjejer,  berättar Ari.
– Det var en förutsättning för att få spela, skrattar Mikaela, som reser sig upp för att springa ut ur rummet och hjälpa ett av barnen med läxan och kommer sedan tillbaka.
– Jag har spelat sedan jag var 13 år med ett kort uppehåll. Jag var en utav spelarna som var med och bildade den nya basketklubben och det kändes naturligt att gå med eftersom jag coachade ett av lagen i föreningen, berättar hon.
Som för alla nystartade föreningar hade HKBK svårt med det ekonomiska till en början. Det var svårt att få bidrag. När de fick ett erbjudande att vara med på Basketfestivalen, en utav de största cuperna för ungdomar i Europa, var de rädda för att de inte skulle kunna vara med.

– Vi sökte pengar men fick inget. Vi tänkte då minska antalet deltagare och låta de ungdomar som själva kunde betala avgifterna åka. Men en spelarförälder med ett företag ställde upp med sponsring, berättar Mirko.
– Sedan hade de lokala hyresgästföreningarna hört om våra problem och erbjöd sig att hjälpa till. De betalade avgiften för cupen och vi kunde ställa upp med två lag.
Sedan dess har samarbetet med Hyresgästföreningen fortsatt, till exempel med projektet Tänk Stort. Det är genom detta som läxhjälpen startade. Alfredo Torrez från Hyresgästföreningen presenterade idén om inspirationsmöten och läxhjälp för HKBK och fick gehör.
– I början möttes det av motstånd av barnen och välkomnades av föräldrarna, men snabbt började barnen att gilla det och efterfrågar nu läxhjälpen, säger Ari.
– Kravet är att de ska komma minst en gång i veckan på läxhjälp, annars får de varken träna eller spela matcher. Men många kommer två gånger i veckan och de gillar det, säger Mikaela.

Genom projektet Tänk Stort får de också hjälp av Chalmersstudenter med läxorna.
– På första läxhjälpen skickade projektet med ett formulär med varje spelare till skolan. Läraren fick svara på vad eleven behövde öva mer på och då kan vi följa upp om de har förbättrats, berättar Ari.
Tänk Stort har med detta kunnat kombinera HKBK:s visioner. Med stora namn och förebilder har de lockat till föreläsningar om vikten av att kämpa för att lyckas. Förra träffen samlades cirka 70 ungdomar i Hammarkullehallen för att spela med och lyssna på Helen Findley som spelat i basketlandslaget, Norrköping Dolphins och Eos Lund.
– Helen var inbjuden att spela i USA men hade inte betygen för att klara det, varför hon talade såpass inspirerande till barn och unga om behovet av att klara skolan och att kämpa för att lyckas, säger Rocio.
– Målet med föreningen är att ge barnen i Hammarkullen samma förutsättningar som i rikare delar av Göteborg, berättar Mirko. Ari fortsätter på samma spår:
– Det handlar om att ge barn och unga redskap för att klara sig socialt, att prata bra och inte svära. Möjligheter att klara sig i livet. Vi ger dem den möjligheten genom något de älskar, basketen.
– Det handlar också om att skapa relationer, bygga förtroende och bryta fördomar, säger Mirko.

Även inom idrotten finns fördomar mot området och vissa lag har inte velat spela i Hammarkullen. Idag är situationen inte densamma. Hammarkullen har ett gott rykte och lagen likaså. På kort tid har HKBK blivit ett av de mest lovande lagen med spelare från varje världsdel. Det är uppenbart att föreningen handlar om så mycket mer än bara basket. Det handlar om att göra något för barnen, för ungdomarna och för området.

– Vi vill visa att vi kan, visa barnen  att man inte behöver åka långt för att vara med i ett bra lag och vi växer hela tiden, säger Rocio.
– Vår vision är att bli en av Göteborgs största basketklubbar, avslutar Mirko innan de alla måste springa ned till matchen i Hammarkullehallen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!