”Behövs en revolt mot mäns våld mot kvinnor”

Julia Engström var en av åtta talare på Rättvisepartiet Socialisternas manifestation mot mäns våld mot kvinnor (Foto: Joanna Chichelnitzky / fotomovimiento).

av Mattias Bernhardsson, Liv Shange Moyo // Artiklar i Offensiv

På Internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor hölls demonstrationer runt i världen i måndags. I Stockholm samlade Rättvisepartiet Socialisterna, Unga socialister och Socialistiska feminister till manifestation.

Manifestationen berörde de stora revolterna mot både kvinnoförtryck och nyliberalismen runt om i världen samt ojämlikheten och våldet mot kvinnor i Sverige. Att hela 34,4 procent av kvinnor i åldern 20-24 år i Sverige uppger att de upplevt sexuella övergrepp (BRÅ) är en larmklocka.
Zahra Hosseyni från Liv utan Gränser öppningstalade om kvinnors situation i Afghanistan och kampen mot utvisningar:
– Jag är en av tusentals afghanska kvinnor som tvingats fly. Jag kunde ha varit en av alla de kvinnorna som dödats för att de har vågat sticka upp i ett samhälle där alla kvinnor ska vara lydiga. Jag kunde ha varit en av alla de kvinnorna som aldrig fick chansen att få gå i skolan och lever sina liv i våldsamma förhållanden.

Natalia Medina, aktiv i Socialistiska Feminister, Bad Art och Rättvisepartiet Socialisterna (RS), talade om hur den S-ledda högerregeringens politik, januariavtalet samt de pågående massnedskärningarna och varslen slår mot kvinnor:
– Vården, omsorgen och skolan är stora arbetsplatser för kvinnor. Risken att bli sjuk av stress är 44 procent högre inom kvinnodominerade yrken jämfört med mansdominerade – sjukskrivningar som får konsekvenser för inkomsten och senare pensionen. 
Julia Engström från Unga Socialister talade om hur ojämlikheten och kvinnoförtrycket innebär att klimatkrisen slår hårdare mot kvinnor globalt.

Derly Guzman, Derlyflow, talade om hur mäns våld mot kvinnor drabbar även andra, från barnen till även andra män. Därefter framförde hon sin låt om nolltaxa och mot statligt våld.
Katja Raetz, sjuksköterska, aktiv i RS och En annan vård är möjlig, talade sedan:
– Förra året dödades 22 kvinnor av en närstående man i Sverige. Tusentals kvinnor och barn söker skydd på kvinnojourer varje år. Med metoo-rörelsen blev mängden av sexistiska kränkningar och övergrepp uppenbar. Framför allt vid osäkra anställningar och i så kallade kontaktyrken som vård och omsorg, handel och restaurang hör sexuella trakasserier till vardagen. Att ha trygghet på jobbet kräver säkra anställningsformer, annars vågar många inte anmäla.

Mehrnosh Shafiee från Shora, Rådet till försvar för det Iranska folkets frihetskamp, talade om masskampen som exploderat mot den iranska regimen. Hon följdes av Judith Muños från Bolivianer mot statskupp – för demokrati som talade om kampen mot högerns kupp där kvinnor står i främsta ledet.

Elin Gauffin, konferencier för dagen, avslutade manifestationen och lyfte bland annat de stora globala kvinnostrejkerna med hundratusentals deltagare och de viktiga segrarna för kvinnokampen, till exempel för aborträtten på Irland och mot lagar om tvångsgifte med offrens våldtäktsförövare i Jordanien, Libanon, Tunisien och Malaysia.
– Nu tar vi sikte på den internationella kvinnodagen den 8 mars, manade Elin.
Längre version av denna artikel finns på RS Stockholms blogg här.


22 marschaller för mördade kvinnor

I Luleå arrangerade Kvinnojouren Iris och Iris Tjejjour en manifestation till minne av de 22 kvinnor som under 2018 mördades av sina män.
Emelie Skeppar från tjejjouren läste upp namnen på de dödade kvinnorna, berättade lite om deras liv och deras död. Det kändes i hjärtat. Hon berättade om hur våld drabbar inte bara en, utan hela familjen far illa, och hur våldet inte är begränsat till det som syns i mordstatistiken – det lever vidare i ohälsa som tyst skördar ännu fler kvinnoliv. 
Hon berättade om barnen som blev kvar, som i flera fall var närvarande när pappa dödade mamma. Våldsutövaren blir i många fall vårdnadshavare till gemensamma barn och kan styra och bestämma inne från fängelset.
Nadia Sahlin berörde många starkt med hemskt vackra låtar.

Före detta kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) höll tal och hävdade att om Luleå kommun hotade kvinnojourens verksamhet skulle hon stå första ledet och protestera. Flera deltagare höjde på ögonbrynen över att Emma Engelmark och Kent Ögren, ena kandidatduon i den bittra S-striden om kommunalrådsposterna, ”visade upp sig” på manifestationen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!