”Big Mac” med slavlön

2015-05-13 17:23:17

foto: Steve Rhodes / Flickr CC
Kampen för höjd minimilön i USA fortsätter. En större protest planeras till den 21 maj då McDonald’s har bolagsstämma.

Den 21 maj håller McDonald’s aktieägare sin årliga bolagsstämma. Den kommer att mötas av ”den största protesten någonsin”, som planeras av McDonald’sanställda tillsammans med andra aktiva i rörelsen för en minimilön på 15 dollar i timmen. Arbetarna kräver ett slut på de ”svältlöner” som en stor del av McDonald’s anställda tvingas leva på.

Efter den nationella protestdagen runt om i USA den 15 april planeras nu ännu en stor protestdag, den 21 maj, vid McDonald’s högkvarter i Chicago. Planen är att gå in på bolagsstämman, där beslut fattas om hur företagets pengar ska användas, och ställa aktieägarna och direktörerna mot väggen. 

Redan i april demonstrerade hela 60 000 personer runt om i landet med krav på en minimilön på 15 dollar i timmen. Den genomsnittliga timlönen för anställda hos McDonald’s i USA är 9,01 dollar, 74,49 kronor. Många anställda har inte råd att försörja sina familjer på den lönen utan tvingas leva på matkuponger och dylikt.

McDonald’s vd Steve Easterbrook har sagt att han har för avsikt att höja minimilönen till 9,90 dollar (81,90 kronor) i timmen.  Men 15 dollar (124 kronor) i timmen är nödvändigt för att arbetarna ska få en dräglig levnadsstandard. Storföretag som McDonald’s har råd med det.

McDonald’s i USA består till stor del av franchisestyrda restauranger. Dessa 12 500 restauranger, vilket är okring 90 procent av alla McDonald’s restauranger i USA, innefattas inte av McDonald’s lönesättning. Det är istället franchiseföretagen som sätter lönerna, vilket har inneburit att de anställda vid de restaurangerna inte innefattas av McDonald’s löneförhöjningar. Samtidigt tar McDonald’s ut stora avgifter från dessa franchiseföretag, som istället skulle kunna gå till löneökningar för de anställda.

Kampen för en minimilön på 15 dollar i timmen har gjort stora framsteg i delar av USA, och fortsätter att vinna segrar. Kshama Sawant, medlem i Socialist Alternative (CWI i USA) och invald i Seattles kommunfullmäktige, blev tillsammans med två andra från kampanjen 15 Now åtalade för förargelseväckande beteende efter att ha demonstrerat till stöd för flygplatspersonalen på Seattle-Tacoma International Airport (SeaTac), som kräver en höjd minimilön. Den 1 maj kom beslutet att åtalet läggs ner, en seger för rörelsen och dess representanter.

Kshama Sawant ställer nu upp för att bli omvald i Seattle med parollen att alla ska ha råd att leva i Seattle. Under sin tid som ledamot har hon kämpat tillsammans med arbetare och rörelsen 15 Now och vunnit en lagstiftning om minimilön på 15 dollar i timmen i Seattle – den första stora staden i USA att införa det.

Det visar att vi kan vinna när vi organiserar oss och kämpar tillsammans.

För att läsa mer om kampanjerna, besök socialistalternative.org eller 15now.org. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!