Bildt raggar affärer i Iran

2014-02-12 14:53:10


“Atmosfären var öppen och inbjudande”, tyckte Bildt om Rouhani, som fortsätter repressionen mot iranierna.

“Atmosfären var öppen och inbjudande”, skrev Carl Bildt i Aftonbladet efter sitt besök i Iran. Men “reformandan” från president Hassan Rouhani riktas mot regimer och storföretag i Väst. Mot den egna befolkningen trappas repressionen upp.

Storföretag som Volvo och Ericsson hoppas att de USA-ledda sanktionerna ska luckras upp. Den svenska exporten till Iran ifjol var värd en miljard kronor jämfört med åtta miljarder år 2005. Direkt
efter avtalet mellan Iran och USA om kontroll av kärnbränsle besöktes Iran av en delegation från Svenskt Näringsliv.
För den iranska regimen hand-lar det om att försöka komma ur landets djupa ekonomiska kris. Landets ekonomi backade med 5,8 procent 2013. När Rouhani tog över makten sa han att pengar saknades för att betala ut statstjänstemännens löner.

Avtalet om kärnbränslet gäller i sex månader från den 20 januari i år och innebär att sanktioner för sju miljarder dollar (närmare 50 miljarder kronor) upphävs. Inflationen är närmare 40 procent. Eftersom många arbetare dessutom inte får betalt förrän månader i efterskott – eller inte alls – har antalet fattiga som inte har råd med mat ökat dramatiskt.
Omkring en tredjedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen medan 14 procent är arbetslösa (24 procent bland unga). Detta är officiella siffror så det verkliga läget är betydligt värre.
President Rouhani, som tillträdde ifjol, har därför tvingats införa matpaket till sju miljoner familjer som tjänar under motsvarande 1  400 kronor i månaden.
Dagens Nyheter rapporterar från köerna utanför livsmedelskedjan Sharvand: ”Men de som kvitterat ut sin ranson på Sharvand verkar mer missnöjda än tacksamma”. En akademiker som kör taxi säger att ”Det här lindrar ungefär som plåster mot huvudvärk”.  Tre personer har dött av kyla och hunger i matköerna där många väntat i över sex timmar.
Under ”reformpresidenten” Rouhani har 104 avrättningar genomförts de första 5 veckorna i år. Offentliga hängningar syftar till att skrämma. Likaså den upptrappade repressionen mot arbetaraktivister.
De islamistiska diktaturen i Iran fruktar varje form av opposition, i synnerhet oberoende arbetaror- ganisationer och fackföreningar. Kända fackliga aktivister har dömts till långa fängelsestraff.
Också släktingar till aktivisterna angrips. Kusinerna Zaniar och Loghman Moradi hotas av avrättning för ett brott de inte begått. Det verkliga skälet är att Zaniars far är aktiv i motståndet mot regimen.
Den mest kände facklige ledaren i fängelse är Reza Shahabi, kassör och en av grundarna av bussförarnas fackförening i Teheran, vahedsyndikatet. Han har suttit i det ökända Evinfängelset sedan juni 2010. Tortyr, misshandel, isoleringscell och förhållandena i fängelset har allvarligt skadat hans hälsa.
Reza Shahabi är idag i praktiken förlamad på vänster sida. Efter en tre veckor lång hungerstrejk för ett år sedan släpptes han tillfälligt, men trots flera läkarutlåtanden, senast i oktober, om att han måste få vård blev han åter inlåst i fängelset. En rad fackföreningar med Vahedsyndikatet i spetsen kräver hans frigivning. Senast i helgen antog Kommunal sektion SLSO sjukvård norr i Stockholm ett uttalande för frigivning av fackliga akvister i Iran.

En annan känd aktivist i fängelse är Behnam Ebrahimzaseh, som suttit tre år av ett straff på fem år. Myndigheterna har vägrast honom permission för att besöka sin leukemisjuke son.
Men trots repressionen har arbetarprotesterna ökat under de senaste åren. Oftast är det strejker och protester mot löner som inte betalats ut, eller mot nedläggningar.
Det finns flera kommittéer och grupper av aktivister som försöker stödja de oberoende facken. Två aktivister från Samordningskomittéen för att stödja bildandet av Arbetarrorganisationer, Afshin Nadimi och Mehrdad Sabori, dömdes nyligen till fängelse.

Två tusen arbetare har de senaste två månaderna deltagit i strejker i gruv- företaget Chardormalu, en för Iran mycket viktig industri. Gruvan förser en stor del av landets stålindustri med råvaror. Protesterna började med en timmes strejk den 27 november, för högre löner och mot att det lokala fackets ledare, Bahram Hassaninejad, avskedats.
När de lokala myndigheterna vägrade att Hassaninejad skulle återanställas svarade 2 000 arbetare med en tre dagars strejk första veckan i december. När nya besked kom att avskedandet stod fast strejkade arbetarna på nytt. Guvernören gav då order om arresteringar. Totalt har 28 arbetare gripits, bland dem Hossein Jenayi, facklig ledare för bemanningsföretaget Toos Asphalt. Detta visade ihåligheten i uttalandet från vicepresidenten Ishaq Jahangiri, i ett försök att dämpa protesterna, att ingen ska arresteras på grund av löneprotester. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!