Blir Löfven S nystart?

2012-02-01 16:29:54




IF Metalls ordförande Stefan Löfven har utsetts till ny S-ledare.
Stefan Löfven, som inte sitter i riksdagen men som har suttit i Socialdemokraternas högsta ledning (VU:t) sedan 2006, är fast förankrad på högerkanten: han är emot jämställdhetspotter och rejäla lönelyft på vinsternas bekostnad, men för krisavtal och det nya industriavtalet. Löfven är dessutom en stark vän av kärnkraft och EU.

Den nye S-ledaren Stefan ­Löfven är enligt Dagens Industri ”Företagarnas vän”, vilket också bekräftas av hans ”meritlista” som ordförande i IF Metall.
Det är ett parti i djup kris som Löfven tar över. I TV4/Novus senaste väljarbarometer, som presenterades den 26 januari, hade S rasat ned till 22,9 procent.
Dagens S-kris är till skillnad från krisen vid partisplittringen 1917 inte heller övergående. År 1917 var Socialdemokraterna fortfarande ett arbetarparti, om än med en borgerlig ledning, och partiet hade en helt annan föran­kring än idag. Även efter splittringen kunde S inkassera brett stöd från arbetare och andra grupper i samhället, samtidigt som stalinismens framväxt i Sovjetunionen försvårade bygget av ett nytt starkt vänsteralternativ.
Sverige slapp undan andra världskrigets förstörelse och den svenska kapitalismens guldålder 1950-1975 lade sedan grunden för ett historiskt långt socialdemokratiskt regeringsinnehav och en modern välfärdsstat.
Sedan dess, från 1970-talets mitt, har kapitalismens ­stagnation samt Socialdemokraternas slakt av den välfärd man själv byggde upp resulterat i valnederlag och en tilltagande S-kris.
Socialdemokraterna har omvandlats till ett borgerligt parti med allt svagare band till ungdomarna, arbetarna och de som har det sämst: fattigpensionärer, arbetslösa, sjuka och ensamstående.

Detta erkänns delvis av Socialdemokraternas egen kriskommission i rapporten Omstart för Socialdemokratin från 2011:
”Det bristande förtroendet för socialdemokratins förmåga att skapa full sysselsättning är ett av de viktigaste skälen till parti­ets försämrade valresultat. Samtidigt har partiets trovärdighet sjunkit också på andra områden. Klyftorna i Sverige har ökat i trettio års tid, även under socialdemokratiska regeringar. Socialdemokratin har under lång tid inte förmått leva upp till sina grundläggande löften om arbete åt alla, ökad jämlikhet och större frihet för var och en. Detta har skapat ett trovärdighetsproblem vars betydelse inte kan överskattas. En del av problemet ligger också i att partiet i praktiken accepterat att politikens möjligheter att styra har avlövats”.
Vad kriskommissionen inte kunde förstå var att S fallit offer för sin egen inomkapitalism, marknadsanpassning och högerpolitik.
Valet av Håkan Juholt var ett led i en ”omstart”, som var dömd att leda till en ny återvändsgränd eftersom inget hände efter Juholts installationstal vid S-kongressen i mars i fjol.
Efter det var det fortsatt höger­kurs och fördjupad kris, som bara blev värre av Juholts oförmåga att ge klara besked samt hans fiffel.
Juholt, som blev vald efter att alla andra kandidater sagt nej eller spelats ut mot varandra, blev snabbt ”en lam anka” när olika falanger, med medias hjälp, fortsatte den ledarstrid som länge har pågått inom S-toppen.

Maktstriden inom S handlar mest om rädslan för att partiet ska fortsätta att krympa och äventyra S-politikernas jobb, inkomster och status.
”Det talas friskt om partiveteraner och kommunalråd som sitter och räknar på vad 25 procent på riksnivå ger i de lokala valen och inser att man inte ens kommer ha heltidsarvoderat oppositionsråd om det fortsätter så här”, skrev tidningen Fokus den 20 januari under rubriken ”Så avsätts en partiledare”. Men det gäller förstås också de S-märkta på landstings- och riksdagsledamö­terna samt alla andra som får sin utkomst som anställda av social­demokratin och fack.
Tvärtemot de förhoppningar – om en vänstersväng och uppsving i opinionen – som Juholt väckte vid S-kongressen har Socialdemokraternas kräftgång fortsatt samtidigt som partiet gått än mer till höger. Under Juholt har S inte på en enda punkt lyckats formulera en opposition till regeringens högerpolitik. Oppositionens svaghet blev Reinfeldt & Co:s styrka.
”Det är ju inte som om regeringen briljerar. En ganska självgod statsminister, arbetslöshet som väntas öka, en utrikesminister i blåsväder, privatiseringskritik, en koalitionspartner eller tre under isen och när hörde ni senast ett nytt förslag som var spännande och relevant? Det finns några öppna mål inför 2014”, för att citera Fokus igen.
Men alla öppna mål till trots och trots regeringens nyliberala extremism samt snabbt växande klassklyftor har Socialdemokraternas kris bara fördjupats eftersom partiet inte har något annat att erbjuda än en egen variant på allianspolitik.

Kan Löfven ändra på detta och åtminstone tillfälligt hejda (S)önderfallet?
Det är möjligt. Men bara kortvarigt och som en biprodukt av ett växande missnöje med regeringen, vilket i sin tur kommer att resultera i att moderatbubblan börjar spricka.
Som en akt av ren självbevarelsedrift har S under Löfven sannolikt inget annat val än att försöka hitta en väg tillbaka till en opposition light – kritik av regeringen på vissa enskilda punkter – i kombination med attacker mot att regeringen står handfallen inför den ökade arbetslösheten. Det kan ge möjlighet till en viss uppgång i opinionen, även om Saabs konkurs och IF Metall-ledningens övriga svek kastar långa skuggor efter Löfven.
Utan hopp om att ensamma bilda regering tvingas dock Socialdemokraterna, särskilt efter det röd-gröna samarbetets kollaps, att envist försöka hitta samarbetspartner bland ett eller flera av högeralliansens partier. Och Löfven är en av de fackliga ledarna som har investerat mest i samarbete och gjort en dygd av att undvika en strid med såväl arbetsgivarna som regeringen. Det tillsammans med partiets pro-kapitalistiska politik sätter bestämda gränser, i både tid och omfattning, för en möjlig S-återhämtning.

Det enda som den nya S-ledning­en kan hoppas på är att partiet temporärt erövrar en ställning i opinionen som ett något mindre ont än ­högeralliansen.
Den grundläggande S-krisen kommer därför att bestå. Aldrig någonsin kommer den nya borgerliga socialdemokratin att återfå sin förankring och sitt stöd.
Partiet kommer, precis som alla andra etablerade partier, att trendmässigt fortsätta att tappa medlemmar och trogna väljare, och eventuella valframgångar är endast en reflektion av tillfälliga opinionssvängningar.
Socialdemokratins uppgång och fall uttrycker behovet av ett nytt socialistiskt arbetarparti och demokratiska, kämpande fack.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!