Blod, svett och tårar

2012-03-07 15:31:34




”Vi är inget skräp som man kastar ut på gatan. Vi är arbetare med familjer, vi måste få chansen att försörja oss”.
Detta sa Lennart Cromstedt då han anlände till Madrid under lördagen, efter den drygt 60 mil långa och 15 dagar tunga löpningen från Barcelona. Detta för att uppmärksamma hur de Spanairanställda har behandlats i och med bolagets konkurs i slutet av januari.

Omkring 500 personer mottog Lennart Cromstedt med jubel då han sprang in på Puerta del Sol i Madrid.
– Med tre dagar kvar var jag nära att ge upp efter alla sviter från löpningen, men med detta mottagande glömmer man allt det onda, sa Lennart till El Pais.
I slutet av januari gick Spaniens näst största flygbolag i konkurs. Även om bolagets kris var känd, kom beskedet som en chock för de anställda. Med tanke på situationen i landet och  svårigheten att få arbete i samma bransch hade många hoppats att Spanair skulle köpas upp av Quatar Airways och på så vis få behålla sina anställningar.
Svensk media beskrev strandsatta resenärer runt om på Europas flygplatser, men detta är ingenting jämfört med vad arbetare på väg till jobbet eller genom nyhetssändningar möttes av.
Hundratals ockuperade och låste in sig på olika Spanairkontor i protest, efter de fått reda på att bolaget begärt sig självt i konkurs.

– En del protesterar med plakat, andra med tutor och jag har sprungit, beskrev Lennart som snabbt fått smeknamnet ”Spaniens Forest Gump”. Enda skillnaden är att Lennart vet varför han springer.
– Bolaget avsäger sig nu bland annat allt ansvar för en cancersjuk kollega då hans sjukförsäkring upphör, berättar Lennart.
Syftet med det långa loppet var bland annat att samla in pengar till denna kollega och insamlingen hamnade på 2 000 ­euro.
Krisen har varit utdragen för Spanair, som under krisåren varslade 1 000 anställda. Trots massvarsel och enorma bidrag från såväl Kataloniens regionalregering som Barcelona kommun på 150 miljoner euro under de tre senaste åren, redovisade man en förlust på 115 miljoner euro för 2010, för att i början av 2012 begära sig själv i konkurs.
Detta har slagit hårt mot de 2 075 anställda som fanns kvar, även om totalt 4 000 eller fler berörs i form av bemanningsanställ­ningar och underleverantörer.
Spanairs tystnad och oförmåga att lösa situationen för samtliga anställda var en annan ­orsak till att vilja lyfta frågan. Dagen innan Lennart anlände till Madrid godkände dock Juzgado Mercantil att ge ut såväl arbetsgivarintyg, som behövs vid sökande av arbetslöshetsersättning, som ett avgångsvederlag med en betalning på 20 dagsersättningar per år i företaget.
Lennart tackade på Puerta del Sol familj, kollegor och alla som stöttat under vägen.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!