Bonusrekord och privatiseringar

2008-10-08 17:06:16




Efter att ha gjort allt för att de rika ska bli rikare har högerpolitiker världen över nu börjat kritisera direktörernas löner och bonusar.
– Bankdirektörernas girighet är en fara, menade finansminister Anders Borg (m) i måndags.
Men innan krisen sa regeringen ingenting om bonusregnet.

Med sitt prat om enskildas girighet försöker politikerna dölja att krisen beror på kapitalismens profitjakt, vilket oundvikligen föder girighet och spekulation samt väldiga klassklyftor.
Bland politikernas vänner hittar man dessutom de värsta spekulanterna och roffarna.
Högeralliansen utsåg till och med en minister – finansmarknadsminister Mats Odell (kd) – med speciell uppgift att hålla spekulanterna på gott humör. Med nya avregleringar och privatiseringar skulle de kunna tjäna ännu mer.

Från investmentbanken Carnegie hämtade regeringen så kallade sakkunniga och råd när det gällde utförsäljningen av statliga bolag.
Det var samma investmentbank som låg i toppen när det gällde bonusar – nästan 1,8 miljarder kronor fick investmentbankens drygt 700 anställda dela på år 2007. I snitt 1,8 miljoner kronor per anställd och mest till toppcheferna.
Under en lång rad år låg Carnegie i toppen av den svenska bonusligan, vilket gjorde att man efter valet 2006 fick jobbet som finansiell rådgivare för regeringens utförsäljning­ar.
Carnegies förre chef Karin Forseke blev Odells högra hand och den som skulle påskynda utförsäljningen de statliga bolagen. När hon var chef på Carnegie hade hon en lön på 17,2 miljoner kronor. Merparten, 13,6 miljoner kronor, var bonus. Urban Funered, tidigare chefsjurist på Carnegie, blev Odells statssekreterare.

Sedan visade det sig att Carnegie var ett skumraskföretag som blåst upp sina vinster och ägnat sig åt insi-deraffärer. Men trots de första avslöjandena fick Carnegie så sent som sommaren 2007 regeringens uppdrag att sköta utförsäljningen av det statliga bolåneinstitutet SBAB. En åtgärd som fick Carnegieaktien att stiga i höjden.
Först efter en politisk storm på hösten 2007 och efter att Carnegie bötfällts av Finansinspektionen (FI), tvingades Odell bryta förbindelserna med Carnegie.
In kom istället andra investmentbanker och spekulanter, som redan hade tjänat hundratals miljoner kronor på utförsäljningarna.
Den förra investmentbanken Morgan Stanley fick till exempel 40,8 miljoner kronor för utförsäljningen av Vin & Sprit.
År 2006 erhöll Morgan Stanleys vd John Mack 40 miljoner dollar (290 miljoner kronor) i bonus och andra förmåner. Det var under en tid ett rekord för Wall Street.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!