”Bra början – kampen fortsätter”

0000-00-00 00:00:00
På Katedralskolan, en gymnasieskola i Århus, har 300 personer varit ute i strejk. 350 deltog på ett stormöte på morgonen med debatt om hur man ska gå vidare.

Av de 350 röstade 40 mot ockupation och blockad, 190 anmälde sig att delta vid blockaden och ockupationen. Sedan klockan 7 på morgonen (3 oktober) har 190 personer ockuperat skolan. Samtidigt är fem andra skolor i strejk och ockuperade.

Bra början

– Det här är en bra början men vi måste fortsätta. Får regeringen igenom det här så kommer det bara mer nedskärningar, säger Elisabet Jonsson Agger.
– Regeringen försämrar vår välfärd. Vi blockerar skolan sedan tidigt på morgonen. Vi kommer inte att hålla några lektioner. Det kommer vara fem liknande aktioner runtom i staden som har egna tåg till den gemensamma demonstrationen, säger Marie Rasmussen och Jally Berg Palmvig.

Starkt stöd

– Först hade vi diskussioner på internetforum där vi diskuterade fram en strategi. Sedan gick vi runt i klasserna och informerade om vad vi borde göra för att sedan rösta om hur kampen skulle föras. På det första stormötet där det beslutades om en blockad, ockupation och demonstration stödde 83 procent förslagen, säger Kristian Bruun från danska studentorganisationen i Århus.
Kristofer Lundberg