Brasilien: Politisk kris och utbrett missnöje

2018-02-07 16:33:59


Allt fler kräver att presidenten Temer ska avgå. Det finns generellt ett stort missnöje över och misstro mot etablissemanget.

Trots en viss återhämtning i den brasilianska ekonomin präglas fortfarande landet av en rad kriser som griper in i varandra: ekonomiskt, socialt, politiskt och miljömässigt.

Fjolårets BNP-siffror har inte offentliggjorts än, men det är klart att det blir en viss ökning efter två år av kraftiga fall. Industrin växte för första gången på tre år, med 2,5 procent. Industriproduktionen ligger dock ännu cirka 15 procent under 2013 års nivå.
Arbetslösheten sjönk något ifjol (från 12,7 procent 2016 till 12 procent 2017), men det är tack vare en ökning av informella jobb, som innebär lägre löner, ingen sjukpenning, a-kassa eller rätt till pension. Antalet registrerade jobb fortsatte att falla ifjol. Allt pekar alltså på en svag återhämtning, där den största delen lär hamna i de rikas fickor. De senaste siffrorna visar att Brasiliens fem rikaste har en förmögenhet som motsvarar hälften av landets befolkning.
Regeringen fortsätter sin åtstramningspolitik och har ännu inte gett upp försöken att genomföra en pensionsreform som slår hårt mot landets arbetare. Trots att pensionsreformen har skalats ned har regeringen svårt att få ihop den tre femtedels majoritet som krävs för en grundlagsändring i kongressen. Regeringen kommer att försöka få till en omröstning den 19 februari, strax efter karnevalen, och det ses som ett sista försök innan valet i oktober. Det blir allt svårare att rösta igenom en impopulär åtgärd så nära inpå valet.

Regeringens egna opinionsundersökning konstaterade att bara 14 procent av befolkningen stödjer pensionsreformen, trots en stor skrämselkampanj i media där ett katastrofscenario målas upp om inte reformen röstas igenom.
Regeringen Temer, som tillträdde efter en parlamentarisk kupp mot tidigare presidenten Dilma 2016, fortsätter att vara väldigt impopulär. Bara 6 procent anser att han gör ett bra jobb.
Regeringens korrupta profil blir inte bättre av försöket att utnämna en ny arbetsmarknadsminister som har dömts och bötfällts just för brott mot arbetsrätten, då hon inte har registrerat och garanterat rättigheterna för mannen som har arbetat som hennes chaufför under fyra år. Olika domare har stoppat den nya ministern från att tillträda, och fallet är nu uppe i högsta domstolen.
Den sociala krisen fortsätter att fördjupas i landet. Flera delstater är inne i en djup kris och släpar efter med lönerna. I delstaten Rio Grande do Norte i nordöstra delen av landet strejkade polisen under tre veckor på grund av de dåliga förhållandena. Guvernören gick poliserna delvis till mötes, men strejker och protester fortsätter inom sjukvården och utbildningssektorn mot förslag på nedskärningar, ökade pensionsavgifter och andra attacker.
I många delstater innebär krisen en ökning av våldsbrott. I Fortaleza, huvudstaden i delstaten Ceará, också i nordöstra Brasilien, ökade antalet mord med 96 procent ifjol. Under en dag i januari dödades 14 personer i staden, till synes slumpmässigt, i en dödsskjutning kopplat till en strid mellan kriminella om kontroll av territorium.

Samtidigt oroas miljontals personer i São Paulo av en kraftig ökning av antalet som drabbats av gula febern, vilket riskerar att utvecklas till en epidemi. Ökningen av antalet fall och spridningen till nya och mer tätbefolkade storstadsområden är kopplade till den stora gruvkatastrofen i granndelstaten Minas Gerais i slutet av 2015, då en stor gruvdamm brast. Flodvågen av avfallsslam från gruvbrytningen tog död på ett av landets största flodsystem. Det ledde till en stor ökning av antalet mygg som bär på viruset till gula febern, då dess naturliga fiender i floden – fiskar och grodor – i stort sett försvann.
Den underdimensionerade sjukvården gör också att man var sent ute med att börja vaccinera befolkningen. När dödsfallen började ledde det till panik bland stora delar av befolkningen. I São Paulo stormade befolkningen en vårdcentral i desperation efter vaccinet.
I detta krisande klimat går vi nu in i ett valår där scenariot är väldigt öppet. Den förre presidenten Lula leder stort i opinionsmätningarna, men dömdes den 24 januari i andra instans för korruption, vilket i princip gör att han diskvalificeras som kandidat. Domen mot Lula är tydligt politisk och ett försök från en del av landets elit att få bort en motståndare i valet på lösa grunder. Många andra politiker från andra partier, som har väldigt många bevis mot sig, går samtidigt fria.

LSR, CWI i Brasilien, tillsammans med PSOL (ett brett vänsterparti) har försvarat Lulas rätt att ställa upp, även om vi inte stödjer hans politik. De rättsövergrepp som utspelas just nu är en del av ökade attacker mot demokratiska rättigheter och större inblandning av rättsväsendet i det politiska spelet. Domstolarna och polisen har agerat allt hårdare mot arbetare som strejkar och ungdomar som protesterar, för att inte tala om polisvåldet mot fattiga, majoriteten svarta, som dagligen skördar liv i favelorna (slumområden).
Lulas och Arbetarpartiets (PT) taktik är att lansera Lula som kandidat och försöka driva hans kandidatur så långt det går, för att mitt i valkampanjen byta ut honom mot en annan kandidat som de hoppas ska ärva hans stöd. Det är långt ifrån säkert att det lyckas. I nuvarande läget får en tänkbar PT-kandidat, i scenarion utan Lula, inte mer än 2 procent i mätningarna.
Det politiska fältet är väldigt splittrat och öppet. I scenarion utan Lula leds mätningarna av Bolsonaro, en reaktionär högerpolitiker, men han har bara cirka 17 procent. Traditionella politiker har svårt att komma över 10 procent och den nuvarande finansministern, en tänkbar kandidat, får inte mer än 2 procent.
Problemet är att vänstern i Brasilien ännu inte har lyckats ta ett språng framåt, som i många andra länder, även om läget i landet visar att det finns ett utrymme för ett tydligt vänsteralternativ. Det verkar också allt troligare att en representant från en av landets viktigaste sociala rörelser De taklösa arbetares rörelse (MTST), Guilheme Boulos, kommer att lanseras som PSOL:s presidentkandidat. Det kommer att vara ett ypperligt tillfälle att knyta en figur som stått i spetsen för många av de största protesterna under de senaste åren till ett vänsteralternativ.
Det kommer inte att vara en lätt uppgift, då Lula och PT fortfarande har en viktig bas inom arbetarklassen, trots att deras klassamarbetspolitik och koalitioner med högerpartier har berett vägen för den nuvarande krisen. Vänstern var alltför svag och splittrad politiskt för att fylla tomrummet då PT gick in i en djup kris efter att Dilma avsattes och partiet led ett svidande nederlag i valet 2016. Regeringen Temers attacker och ilskan mot undergrävandet av de demokratiska rättigheterna gjorde att Lula kunnat få förnyad popularitet, även om partiet fortsätter svagt.

Ifjol såg vi ett uppsving för kampen under det första halvåret, med generalstrejken den 28 april som höjdpunkt. De fackliga ledningarnas sabotage av den andra generalstrejken den 30 juni, tillsammans med det faktum att Temer har lyckats klamra sig kvar vid makten trots protester, låg popularitet och korruptionsskandaler, gjorde att kampen gick tillbaka under den andra halvan av året. Arbetsrättsreformen och andra attacker gick igenom, vilket var stora bakslag. Men slaget om pensionsreformen är ännu inte över. De fackliga centralorganisationerna har kallat till en nationell kampdag den 19 februari, då regeringen tänker försöka rösta igenom reformen. Men tyvärr är det väldigt lite av verklig mobilisering ute på arbetsplatserna, vilket försvåras av karnevalsperioden.
Vänstern har en viktig uppgift att bygga kampen mot pensionsreformen, tillsammans med kampen i delstaterna i kris och förberedelserna för 8 mars, som en grund för bygget av en valkampanj som med ett radikalt program kan inspirera en ny generation i bygget av ett verkligt socialistiskt vänsteralternativ. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!