Brasilien: PSOLs kandidat fick 6,5 miljoner röster

2006-10-04 13:34:11




– Valresultatet visar behovet av att bygga ett vänsteralternativ. De två kandidaterna som nu gått till andra valomgången, Lula för ”arbetarpartiet” PT och Alckmin för ”socialdemokraterna” PSDB, driver samma nyliberala projekt, berättar André Ferrari från Socialismo Revolucionário (CWI i Brasilien).

– Men resultatet visar också att Lula inte hade den styrkan som PT-ledningen trott. Att han inte lyckades vinna i första valomgången (han var bara drygt en procent från att nå majoritet i första valomgången) är ett nederlag för Lula och PT. De kommer att möta ett mer komplicerat scenario i den andra valomgången som äger rum den 29 oktober.
– Det är tydligt att Lula drabbats av alla korruptionsskandaler och att det var ett viktigt faktum bakom att det blir en andra valomgång. Lula utnyttjade på samma fräcka sätt hela statsapparaten för att säkra sin valframgång, precis som Cardoso (PSDB) gjorde i sin kampanj för omval 1998. Alla opinionsundersökningar fram till dagen innan valet pekade på en Lulaseger redan i första valomgången.
– Lula har också försäkrat sig ett stöd bland de fattiga genom ett nytt bidragssystem, som ger några extra smulor åt de fattigaste, samtidigt som bankerna gör de största vinsterna någonsin. I en dagstidning beklagade sig Lula över att han har så litet stöd bland de rika, då de ju också fått det bättre under hans styre!
– Lula går nu till en andra valomgång med mindre ledning än han hade mot Serra (PSDB) 2002. Situationen är också instabil, då den senaste korruptionsskandalen, ”dossierköpet” inte är utagerad.

Vad handlar skandalen om dossierköpet om?
– Nyligen greps PT-medlemmar med 1,7 miljoner realer (5,8 miljoner kronor) som skulle gå till att köpa en dossier som skulle koppla ledningen i PSDB till skandalen rörande köp av ambulanser till överpris, den s k ”blodsugarskandalen”, där tiotals parlamentsledamöter är inblandade. Dossiern skulle koppla Serra (som nu vunnit guvernörsposten i São Paulo), och Alckmin (presidentkandidat) till skandalen. Nu håller man på att undersöka varifrån PT-medlemmarna fått pengarna. Men då PSDB också är inblandade är det osäkert hur det hela slår.
– Med tanke på hur långt PT:s förfall har gått, kan det dyka upp nya affärer, även om det troligaste än så länge är att Lula vinner.

Valförluster för PT

– PT gjorde i allmänhet ett sämre val och har nu inte längre den största parlamentsgruppen i kongressens underhus. PT lyckades vinna en viktig seger mot den traditionella högern i guvernörsvalet i Bahia, men förlorade stort i São Paulo och kom först på fjärde plats i Rio de Janeiro.
– Det blir en krånglig situation för Lula att administrera. Det största partiet i kongressen är ju PMDB (ett högerparti som var det enda lagliga oppositionspartiet under diktaturen), som inte hade en egen presidentkandidat och är splittrad i frågan om man ska samarbeta med Lula eller inte. Troligtvis kommer de att ha flera ministrar i den nya regeringen.
– Den ekonomiska situationen kommer inte att ha samma relativa stabilitet som under Lulas fyra första år, då Brasilien haft draghjälp av en stark uppgång på exportmarknaderna. Så en andra mandatperiod med Lula kommer att betyda fler nedskärningar och försök att attackera arbetarnas rättigheter.
– Det är viktigt att säga att det inte kommer att finnas ”ett mindre ont” i den andra valomgången. Eftersom båda kandidaterna erbjuder en fördjupad, nyliberal politik står vi i Socialismo Revolucionário för blankröst i andra valomgången.
– PSDB kan gå stärkt ur valet även om man inte vinner presidentposten. Partiet lyckades vinna guvernörsvalet i São Paulo och Minas Gerais, och kan vinna även i andra valomgången i Rio Grande do Sul. Då kommer de att kontrollera tre av de fyra största delstaterna, ekonomiskt sett.

Hur gick det för PSOL?
– PSOL (det nya breda socialistiska partiet som Socialismo Revolucionário varit med och grundat tillsammans med stora delar av PT-vänstern och andra 2004) bedrev valkampanj i en svår situation. Den senaste perioden har präglats av lite arbetarkamp och också en stark känsla av skepsis mot politiska partier, vilken vuxit med PT:s högerkurs och alla korruptionsskandaler. Det politiska systemet gynnar inte heller PSOL. Man har också fått väldigt lite tv-tid.
– Partiet har väldigt svaga strukturer och var beroende av Heloísa Helenas personliga popularitet, som i sin tur var svår att föra över till ett nytt, okänt parti.
– Heloísa Helena fick knappt 7 procent, det är 6,5 miljoner röster. Hennes siffror gick ned något från toppnoteringen på 12 procent i opinionsmätningarna, när striden polariserades kring de två toppkandidaterna. Men det är ändå många röster och visar att partiet har en stor publik.
– Nu gäller det att använda sig av den effekt som Heloísa Helenas kampanj haft för att bygga ett vänsteralternativ. Trots de begränsningar som Heloísa Helenas kampanj haft, var bara det faktum att det fanns ett alternativ till vänster om PT och PSDB positivt, och visar hur rätt det var att lansera PSOL.
– Men Heloísa Helenas valkampanj kunde ha haft en tydligare koppling till kampen och en klarare programmatisk profil, även om partiet står för en tydlig vänsteropposition mot nyliberalismen.

Nästa steg för PSOL

– I stället fokuserade hennes valkampanj mycket på hennes personliga kvaliteter, att hon är ärlig och hederlig. När hon var uppe i 12 procent var det folk i hennes kampanjledning som trodde att hon kunde växa ytterligare och började tala om att nå andraplatsen. Då blev de rädda för att stöta sig med de som stödjer Heloísa Helena, men inte är socialister, och valde att sänka den programmatiska profilen i stället för att förklara vad ett socialistiskt alternativ skulle innebära. Det ledde till att kampanjen fick en väldigt svag profil. Detta var också ett bidragande faktor till hennes nedgång.
– PSOL:s sju sittande parlamentsledmöter hade en svårare valkampanj än när de blev invalda för PT, när partiet gick framåt under valet 2002. Men tre av de sju lyckades behålla sina parlamentsplatser och PSOL lyckades också vinna två delstatsparlamentsplatser i São Paulo och en i Rio de Janeiro.
– Nu gäller det att bygga PSOL i kampen. PSOL ställde upp i valet i en allians med två andra vänsterpartier, PSTU och PCB, under namnet ”vänsterfronten”. Ett viktigt argument var att oavsett vem av huvudkandidaterna som som vann valet, skulle det komma nya attacker mot arbetarna. Dessa måste mötas av arbetarnas och vänsterfrontens enade kamp. Valet var en del av förberedelserna för den kampen.
Marcus Kollbrunner

Presidentvalets första omgång:
Kandidat
Parti
Antal röster
procent
Lula
PT
46 661 741
48,61
Geraldo Alckmin
PSDB
39 968 167
41,64
Heloísa Helena
PSOL
6 575 353
6,85

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!