Byggnads: ”Hoppas på lösning – beredda på ny strid”

2013-04-02 15:21:02

foto: Andrew Herbert


Byggnads förhandlare får godkänt – tills vidare. Så var stämningen på ett möte med drygt 120 Byggnadsmedlemmar på Nya Karolinska-bygget, dagen efter att avtalet skrivits under.

– Vi hoppas på en bra lösning – annars står vi här igen, eller hur? sammanfattade Stefan Slottensjö och fick ja-rop som svar.

Byggnads hade varslat 3 000 medlemmar för kravet att huvudentreprenörer ska vara ansvariga att underentreprenörer följer avtal och regler. “Det rådet vilda västern på byggarbetsplatserna”, är Byggnads budskap med “brutalt utnyttjande av utländska arbetskraft, skattefusk och dålig abretsmiljö” som resultat.

Strejken sköts upp två gånger, först av Byggnads och sedan av medlarna, och ett avtal skrevs dagen innan den skulle börja.

– Jag är inte nöjd. Ni sa att ‘Nu ska vi köra’ och så fick vi det här, sa en byggnadsarbetare på mötet.

Men stämningen var ändå att ge ok hittills. Avtalet säger att en arbetsgrupp ska bildas där Byggnads och byggarbetsgivarna nominerar tre representanter vardera, plus en ordförande från Medlingsinstitutet.

– Vi har fått klart från både medlarna och BI [arbetsgivarna] att det är vårt förslag som ska ligga till grund för arbetsgruppen, sa Byggettans ordförande Christian Bengtzelius, som presenterade avtalet.

Arbetsgruppen ska vara klar den 15 februari 2014. Avtalets längd och nivån på löneökningar bestäms däremot av det avtal som tecknas mellan IF Metall och Industriarbetsgivarna, och kan därför bli treårigt.

De arbetare som frågade hur det blir om BI fortsätter att trilskas och avtalet blir tre år fick svaret att Byggnads då har rätt att säga upp avtalet och att resten av LO inte är hindrade att vidta sympatiåtgärder.

Avtalet innehåller också förbättringar för skyddsombuden, efter den modell som Elektrikerna vann efter en strid för några år sedan. Det ingår också en fortsatt arbetstidsförkortning på tre timmar per år.

Någon frågade också om det verkligen fungerar med arbetsgrupper, när den långvariga konflikten om lönerna på byggen i Östergötland inte kunnat lösas på detta sätt.

– Skulle detta uppnåtts utan konflikthot? frågade Stefan Slottensjö, som är lagbas och lokalt förtroendevald på Nya Karolinska-bygget.

– Nej, inte alls. Byggarbetsgivarna sa ju först tvärt nej till våra förslag, svarade Christian Bengtzelius.

Det är ingen tvekan om att byggnadsarbetarna var beredda att strejka. Frågan om att kollektivavtalen ska gälla alla är avgörande för framtiden, inte bara på byggen. Det fanns en viss besvikelse att det inte blev strejk, men också en vilja att ge facket chans att lösa det. Beredskapen att agera finns kvar.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!