Delseger för vårdkampen i Karlskoga – men kamp för mer resurser måste fortsätta

5 000 slöt upp i juni i en kamp som nu har vunnit en delseger (Foto: Per-Åke Westerlund).

av RS Örebro // Artikel i Offensiv

Efter de stora protesterna säger politikerna i region Örebro att BB i Karlskoga ska öppnas igen. Beslut togs i slutet av augusti.

Men fortfarande är det bara delar av avdelning Q, där BB ingår, som har öppnat efter sommarens stängning. Fem barnmorskor har tjänstledigt och har slutat sedan politikerna i juni beslutade om nedläggning. Om inte BB öppnar snart igen är det risk att de tjänstlediga inte kommer tillbaka.

Det verkliga skälet till nedläggningsbeslutet är att politikerna fortsätter sin nedskärningspolitik. Region Örebro sägs ha ett underskott för vården på 400 miljoner kronor. Beslut om nedskärningar på 100 miljoner togs nyligen.
Nu försöker de rädda ansiktet genom att säga att BB kan öppna igen eftersom en utredning visat att det är ”patientsäkert”. Men det visste både karlskogaborna och personalen redan.
Om det skulle saknas resurser, personal och teknik är det upp till Region Örebro att se till att det åtgärdas.

Rättvisepartiet Socialisterna står för att det behövs ett landsomfattande vårduppror, för de resurser som behövs, mer personal och bättre villkor. Låt banker, storföretag och de rika betala.