Demonstrationer landet runt för att stoppa utvisningen av Maria Gevokiyan

2015-01-14 12:58:35
Tvååriga Maria Gevokiyan hotas fortfarande av utvisning, och nu sprids protester runtom i landet. På lördagen den 17 januari hålls protester i Piteå, Boden, Luleå, Skellefteå med flera platser. Det är en fråga som berör och kanske också är ett tecken i tiden.

Maria Gevokiyan hotas av utvisning till Armenien tillsammans med sin bror och sina föräldrar. Men Marias familj heter Marklund och bor i en by utanför Piteå. Hon har ingen anknytning till Armenien.
Det var sju dagar efter att Maria föddes som hon fosterhemsplacerades eftersom hennes mamma är i ett apatiskt tillstånd och pappan mår så psykiskt dåligt att ingen av dem kan ta hand om sina barn. Föräldrarna har haft ytterst liten kontakt med Maria och brodern David, men nu ska de alltså skickas till Armenien tillsammans.
Offensiv har tidigare skrivit om fallet och de protester som hölls i våras. Beslutet om utvisning drogs tillfälligt tillbaka efter protester, men återupptogs senare. För tillfället är fallet under prövning igen. Men en tillfällig paus på tre månader har inte stoppat spridningen av protester.
I helgen kommer protester runtom i Norr- och Västerbotten att hållas, men även på andra platser i landet som Stockholm, Östersund och Helsingborg. I Luleå och Boden arrangeras protesterna av Asylrörelsen och Studenter mot rasism.

Självklart berörs folk när det handlar om utvisningen av ett litet barn, men att protesterna diskuteras och sprids kan vara ett tecken i tiden. Ett tecken på att allt fler ser den svenska statens inhumana migrationspolitik för vad den är. Marias fall är tyvärr bara ett i mängden. Familjer kastas kontinuerligt ut i misär, fattigdom, förtryck, krig och diktatur. Att den svenska staten genom myndigheter som Migrationsverket och Polisen misstänkliggör flyktingar och asylsökanden är en form av statlig rasism. Att papperslösa förföljs genom rasprofilering i det omtalade Reva-projektet är ytterligare en del av den statliga rasismen.
Den rasistiska migrationspolitiken går hand i hand med den högerpolitik som sparkar på dem som redan ligger. Därför måste asylaktivister och antirasister gå hand i hand mot högerpolitiken för att verkligen kunna förändra det system som i grunden inte fungerar. ■


Demonstrera lördag den 17 januari kl 13:00.
Piteå: Byxtorget
Luleå: Gula paviljongen
Boden: Medborgarplatsen