Det blev bara dyrare…

2014-04-29 13:57:30




Under 2009 började en fartblind Alliansregeringen att förbereda bilbesiktningens avreglering och utförsäljning av Bilprovningens besiktningsstationer. Det var ännu en tokprivatisering för att ge privata bolag ännu en ny ”marknad”. Ansvarig minister för att privata bolag skulle få dyka ner under motorhuven var dåvarande infrastrukturministern Åsa Torstensson (C). I en tidningsintervju 2010 erkände hon att det handlade om att ”skapa möjligheter för nya företag att hitta sin nisch”.
År 2010 var avregleringen beslutat och införd. Till en början var det få bolag som var intresserade av att sätta sig i privatiseringsbilen. Inte ens borgerlig media kunde hitta några argument till avregleringen utan betecknade det hela som en borgerlig ”bilolycka”.
”När bilprovningen — som haft monopol i 45 år —avreglerades i juli i år väntades hundratals privata besiktningsstationer slå upp sina dörrar. Men hittills har bara ett enda företag kommit igång, trots att det är nio månader sedan riksdagen tog beslutet”, rapporterade Sydsvenskan i september 2010.

För att om möjligt råda bot på detta nya privatiserings­fiaskot valde regeringen att ge bort Bilprovningens stationer. I november 2012 såldes exempelvis en tredjedel av Bilprovningens stationer (70 stycken)  till Opus Group, vars delägare var riskkapitalister med säte i Cypern. I december samma år såldes ytterligare dryga 50 stationer.
Opus köpte stationerna med lånade pengar. Lånet som löpte på fem år stod Bilprovningen för.  Det vill säga, staten lånade ut pengar så att ett privat bolag kunde få ta över en del av verksamheten. Privatiseringar brukar beskrivas som att sälja ut familjesilvret, men i det här fallet var det som att skänka bort familjesilvret för att ge guld till några skummisar.
Denna hemligstämplade affär gjorde att Opus blev en börsraket och kunde redovisa en vinst på nästan 20 miljoner kronor sista kvartalet i fjol. Snittpriset för en besiktning ökade med 13 procent under 2013 konstaterade Transportstyrelsen nyligen och tillade att: ”På många mindre orter har avregleringen inte heller lett till ökad konkurrens, i stället har lokala monopol bildats”, enligt nyhetsbyrån TT.
Med privata bolag i förarsätet går det käpprätt åt skogen.

Till sist. Föra förvånande röstar hela 72 procent av Sveriges miljonärer på Moderaterna.
M som i miljonärspartiet, alltså. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!