Det bortglömda kriget i Jemen

2015-10-29 14:07:39

foto: Ali Omar
Saudikoalitionen, där bland andra Förenade arabemiraten, Qatar, Sudan, Egypten och Bahrein ingår, har dödat många civila via flygbombningar.

– Skillnaden mellan Jemen och Syrien är bara att från Syrien kan du fly. I Jemen sitter 23 miljoner människor fast i kriget utan elektricitet, bränsle och mat. Gränsen mot Saudiarabien är stängd – de skjuter mot människor som närmar sig.
Den rapporten ger Ali Omar från Jemen till Offensiv.

–Kaoset som följde efter revolutionen år 2011 innebar att de flesta inte heller har några pengar för att kunna fly ut ur landet. En flygbiljett är jättedyr. Enda alternativet är att fly till Somalia eller Djibouti, men det är mycket fattiga länder som inte har något att erbjuda. En del flyktingar från Djibouti har återvänt hit för att situationen i flyktinglägren där är ännu värre, berättar Ali Omar.
Inne i landet är dock tio procent av befolkningen, 2,3 miljoner, på flykt. Ali Omar berättar att huvudstaden Sanaá, vars befolkning till stor del är från landsbygden, nu nästan är tom.
Sedan den Saudiledda koalitionen (där bland annat Egypten, Förenade arabemiraten, Qatar Sudan och Bahrein ingår) startade sina bombningar (som ges logistiskt stöd och information av USA) har den humanitära situationen snabbt urartat och är nu nära en total katastrof.
80 procent av befolkningen, hela 21 miljoner, är i behov av nödhjälp. En halv miljon barn är så undernärda att deras liv är akut hotade, en tredubbling sedan kriget bröt ut i mars i år. Men hjälp kommer inte in. Saudi­arabien har satt landet i blockad och endast ett fåtal nödleveranser når landet, och då främst i saudikontrollerade områden i söder.

Kriget startade när Saudiarabien började bomba Houthi-milisen, som under år 2014 hade tagit kontroll över stora delar av Jemen, och har hittills skördat minst 5 400 dödsoffer och skadat 26 000.
– Men uppskattningen 5 400 är helt fel. Varje dag dör dussinals civila och i stora delar av landet finns inga internationella organisationer som kan rapportera om det. Tiotusentals soldater har dött. Bara när jag var i Sanaá dödades 1 200 i en enda bombattack, när säkerhetsstyrkor stod och köade för att få ut sina löner från Houthi-regimen. Trots det hävdade Houthis att bara 70 soldater och 20 civila dog, säger Ali Omar.
Ett mått på brutaliteten är att 80 procent av de döda och skadade är civila, många barn.
Läkare utan Gränser kritiserar hårt Saudikoalitionens flygbombningar som ofta slår mot civila. I september dödades till exempel 130 bröllopsgäster och 300 skadades när ett saudiskt flyg genomförde tre missilattacker. Ständigt kommer nya rapporter om civila offer för flygbombningarna.
En lika stor katastrof är Houthi-­milisens sex månader långa belägring och artilleribeskjutning av landets tredje största stad, Taiz. Där är 3,3 miljoner människor instängda och i desperat behov av vatten, mat, mediciner och bränsle (bränsle behövs för att pumpa upp vatten ur djupa brunnar).

Cyniskt nog har Saudikoalitionen inte visat någon större vilja att hjälpa till att bryta Taiz belägring. Detta har sannolikt att göra med att motståndet där är mer folkligt organiserat, där även kvinnor deltar i försvaret, men kanske framför­allt för att Taiz styrs av personer med koppling till Al-Islah-partiet, en gren av Muslimska brödraskapet, som Saudiarabien och Egypten har terrorstämplat.
När styrkor lojala med den saudistödda presidenten Hadi intog Aden i söder passade dock Saudiregimen på att bomba den sekulära södra självständighetsrörelsens styrkor och stödde istället islamister. Under hösten har saudierna dock tvingats till en u-sväng efter att al-Qaida har vuxit sig allt starkare i och omkring Aden.
Saudierna och Hadi är nu beroende av självständighetsrörelsen för att försöka behålla kontrollen över staden. Redan vajar al-Qaidas svarta flagga över polisstationer i flera stadsdelar i Aden.
– Om Al-Qaida tar över Aden kommer det att bli ett riktigt elände, kommenterar Ali Omar.

Al-Qaida har tack vare det maktvakuum som har uppstått kunnat ta kontrollen över stora landområden i öster och även Al-Mukalla, Jemens tredje största hamn. Sedan kriget startade har även Islamska staten (IS) för första gången visat sig i Jemen. Trots  att Saudiarabien har satt in marktrupper, tillsammans med till exempel Sudan, och att andra gulfstater som Förenade Arabemiraten deltar i bombningarna, går kriget dåligt.
Saudikoalitionen har visserligen flyttat fram sina positioner i oljerika Marib, öster om huvudstaden Sanaá, och längs kusten upp mot Al-Mocha, men fortfarande kontrollerar Houthi-milisen de flesta befolkningstäta delarna av landet, trots dagliga bombningar i åtta månader.
Dessutom utmanas saudierna och deras marionett Hadi av både al-Qaida och IS i söder. Senast i söndags stormade beväpnade  islamister ett stort shoppingcenter i Aden och krävde att män och kvinnor skulle separeras samt att kvinnlig personal måste täcka sina ansikten.

– Ingen av de krigande bryr sig om folket. Både saudierna och Houthis säger ”Hela folket är med oss”. Det är en stor lögn. Folket är inte med någon, men kan inte göra något åt det. De rika kapitalistiska länderna bryr sig inte om Jemen, trots att situationen är värre än Syrien. De bryr sig bara när al-Qaida och IS tar makten. Då kommer de att bomba för ”hjälpa”, säger Ali Omar avslutningsvis. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!