”Det hotar liv och arbetsmiljö”

2018-04-18 10:57:57

foto: Jonas Brännberg
Brandmännen Anders Larsson, Mikael Widmark, Klas Sundström och Samuel Nyberg oroas av nedskärningsplanerna.

Som en effekt av S-styret i Luleås ”effektiviseringskrav” på fyra procent av budgeten under fyra år planerar Räddningtjänstens ledning för neddragen operativ bemanning. 
– Med den nya bemanningen klarar vi inte två samtidiga händelser i Luleå stad kvällar och helger. Statistiskt händer det 25 gånger per år, berättade Mats Wikström, förtroendevald för Kommunal, på ett fullpackat informationsmöte som brandmännen hade kallat till den 16 april.

Luleå har sedan 1999 två brandstationer som är bemannade dygnet runt med en styrkeledare och fyra brandmän vardera. I Råneå finns även en deltidsbrandkår. Brandstationen i centrum kompletteras med en brandstation i Gammelstad som ger snabbt ingripande upp längs älven samt i tätbyggda trähusvärldsarvet Gammelstads Kyrkstad och Sunderby sjukhus.
S-ledningen har beslutat att dessa två tidigast år 2020 ska ersättas av en ny station, inklämd bakom Beijer Bygg längs järnvägen mot Boden. Endast en station försämrar insatstiderna, framför allt på södra sidan av älven (speciellt om Bergnäsbron är avstängd, som den kommer att vara i sommar under några veckor). 

Räddningschefen har under flera år sagt att nuvarande bemanning är omöjlig att upprätthålla med mindre resurser. Efter att S-ledningen beslutade om nedskärningar på 4 procent under fyra år kommer nu förslag på lägre bemanning. Gammelstads brandstation ska läggas ned redan i sommar och dagens två styrkor ska ersättas av en styrkeledare och sju brandmän.
På sikt ska även ett dagskift med ytterligare 1+7 brandmän finnas tillgängliga, men ska då även syssla med utbildning, förebyggande arbete med mera. Antalet anställda minskar genom pensionsavgångar etcetera från 48 heltidsanställda till 40.

Mats Wikström gick med stöd av sina kollegor igenom konsekvenserna:
– Det här får allvarliga konsekvenser för luleborna. Vi klarar inte två samtidiga händelser i Luleå stad. Det kan bli 40 minuters väntan för händelse två, innan Boden kommer. Är det godtagbart? Samhällskostnaden för en 5 minuter senare insats är 60 000 kronor.
–Vi får höra att en större styrka kan dela upp sig, men det kommer att bli kaos om vi redan är ute på ett larm. Och vad ska vi göra om vi kommer två brandmän till en bostadsbrand till exempel? Arbetsmiljöverkets regler stoppar rökdykning. Tänk vilken arbetsmiljömardröm att stå och se på, men inte kunna livrädda. Det kommer vi förstås inte att göra – vi kommer agera, men då riskerar vi ju samtidigt våra egna liv.
– Vi kan inte rökdyka och samtidigt göra hål i tak för att ventilera ut rökgaser. Det gör att det blir svårare att rädda en byggnad.
– Vi har fått höra att F21:s eller SSAB:s brandkårer kan hjälpa oss, men det har aldrig hänt och kommer inte att hända. De har sina egna uppgifter.
– Om Bodens brandkår ska åka till Luleå för att täcka upp för oss vid olyckor, vad händer då med Bodens brandskydd? Och om det händer något i Boden och vi måste täcka upp mot Boden – ska vi lämna Luleå helt utan brandskydd? Vår chef har svarat ”Ja” på den frågan.
– Vi klarar oss på den bemanning vi har nu, men mindre går inte. Som jämförelse har Skellefteå, som visserligen har många deltidsbrandkårer, 10 styrkeledare och 34 brandmän. Med det nya förslaget ska vi ha 2 styrkeledare och 11 brandmän, inkluderat Råneå deltidsbrandkår. 

Informationsmötet visade på en enorm frustration över att ledningen inte lyssnat på personalen och deras kunskaper och erfarenheter, men också på en oro.
– Jag har jobbat i 40 år och har aldrig känt olust att gå till jobbet. Men nu känner jag mig inte trygg, berättade Lars Degerman.
Det fanns dock en stor beslutsamhet om att nu får det vara nog, och att de har ”nått vägs ände” med att bara försöka påverka internt. Förhoppningen nu är att förslaget skickas på återremiss vid kommunfullmäktigemötet den 23 april.
– Rättvisepartiet Socialisterna har hela tiden gått emot de nedskärningskrav som nu har lett fram till det här förslaget. Vi ger fullt stöd till brandpersonalens kamp för att behålla dagens bemanning. Nyckeln till att vinna är att bygga opinion och organisera bland de som drabbas av förslaget, förstås lulebor i allmänhet, men speciellt personal på tung industri, Sunderby sjukhus, Hertsön som haft mycket bränder, kyrkstugeägare eller skärgårdsfolket som får kraftigt försämrat skydd, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!