”Det kunde ha blivit en härdsmälta”

2006-08-09 15:45:45




Fyra av Sveriges 10 kärnkraftsreaktorer – Forsmark 1 och 2 samt Oskarshamn 1 och 2 – är fortfarande ur drift på grund av den översyn som beordrats av kärnkraftsinspektionen SKI efter ett snabbstopp vid Forsmark 1 den 25 juli, som orsakades av en kortslutning. Även tyska reaktorer ska ses över.

Kortslutningen vid Forsmark 1 var enligt Forsmarks förre konstruktionschef Lars-Olov Höglund ytterst allvarlig.
– Det är den farligaste incidenten sedan Harrisburg och Tjernobyl. Man har fyra säkerhetssystem, två fungerar inte. Att två ”råkade klara sig” är bara ren tur, närmare en härdsmälta kommer man inte, säger Höglund till SvD 1 augusti.
SKI har konstaterat ett systemfel i samtliga generatorer.
Höglund anklagar Forsmark för att bagatellisera det inträffade.
– De är självklart rädda om sin verksamhet. Det är pengarna som styr. Nu gick det ju bra den här gången, men det var en jäkla tur att det inte gick åt skogen helt enkelt, tillägger han.
Påståendet bemöts av både Forsmarks säkerhetschef och av SKI.
– Vattennivån och kylningen i reaktorn var aldrig nära att äventyra härden. Men vi har bedömt det som en allvarlig händelse att man tappade elförsörjningen i hälften av säkerhetssystemen. Och det är klart att i en lång kedja av ”om” kan man hamna i en katastrof, säger Christer Karlsson, inspektör på SKI.
– De pratar om hur det gick, inte hur det hade kunnat gå, replikerade Höglund i SR samma dag.
Dagens Nyheter, som tillhör kärnkraftsindustrins bästa vänner, anser i en huvudledare 4 augusti med rubriken ”Strålande nyhet – inget har hänt” att Höglund ”sannolikt har fel” därför att ingen olycka inträffat och att Höglund kanske motiveras av en ekonomisk tvist med Forsmark och Ringhals. Det är en lättsam inställning som talar volymer.
Enligt SKI:s utredningsrapport ”snabbstoppade verket på ett sätt som inkluderade ett antal följdhändelser under ett komplext scenario” där både reaktortrycket och vattennivån föll kraftigt. Och ”hade även de andra två subbarna drabbats så hade detta resulterat i ett totalt elbortfall innefattande även det batterisäkrade nätet … Vid besöket fanns ingen direkt uppenbar orsak till att två av subbarna drabbas och inte de andra två”. Tur helt enkelt?
Miljöminister Lena Sommestad säger att: ”Jag tror att det är en viktig påminnelse om varför vi har en långsam avvecklingspolitik i Sverige”. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson kritiserar SKI:s mörkläggning av sina skärpta säkerhetsföreskrifter sedan 2004, och menar att det finns anledning att tro att de säkerhetsförbättingar som enligt SKI kan ta 5-6 år egentligen borde ha gjorts för flera årtionden sedan.
Rättvisepartiet Socialisterna instämmer i mp:s krav på en oberoende kärnsäkerhetsutredning. Men omställningen till en säker energiförsörjning kräver socialistisk planering.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!