Direktrapport: ”Brett stöd för strejkerna på Island”

2015-05-13 16:47:50

foto: Art Bicnick
Strejkerna växer i styrka på Island.

Fler fackförbund ansluter sig nu till strejkvågen på Island. Den 6-7 maj genomfördes den första 48-timmarsstrejken och nästa är planerad till den 19-20 maj. Därefter följer en generalstrejk den 28 maj med över 75 000 strejkande, om inte arbetsgivarna backar.

Strejkerna handlar om löner, efter sju år av ekonomisk kris och lönestopp. En vanlig lön på Island ligger idag på motsvarande 14 000 svenska kronor.

Senast är det VR-facket, en samorganisation för handels- och privatanställda i sydvästra Island med 30 000 medlemmar, som förbereder sig för strejk. Även sjuksköterskorna kommer att strejka i maj sedan 90 procent röstat för strejk. Akademiker inom universitet och myndigheter har nu strejkat i en månad. Journalistfacket diskuterar också om strejk.

10 000 arbetare strejkade i 48 timmar den 6-7 maj. Det är medlemmar i SGS, som samordnar förbund med privatanställda inom Islands LO, ASI. Mejerier, liksom fisk- och lismedelsindustrin stod still under strejken. Turistnäringen, transporter och byggen påverkades också.

Socialisten Skúli Jón Kristinsson rapporterar direkt från Island:

– Det finns fortfarande ett brett stöd och sympati för strejkerna trots köttbrist och neddragningar i hälso- och sjukvården. Det mest uttalade missnöjet och fientligheten mot den strejkande kommer från bönder i köttproduktionen, i synnerhet svinuppfödare.

– Direktören för sjukvården, chefen på ett statligt sjukhus, sjukvårdsministern och finansministern (tillsammans med andra politiker) har uttryckt oro över strejkerna inom omsorgs- och sjukvårdsyrken. Radiologer anklagas för att inte bevilja tillräckligt antal undantag, trots att undantag har givits för varje diagnostiserad cancerpatient.

– Detta har ännu inte minskat stödet för strejkerna. Folk är mest arga och besvikna på regeringen för att den inte anstränger sig för att lösa tvisten. De ses som både passiva och avvisande av kraven från strejkande. Medierna är ofta milt välvilligt inställda till strejkerna, men också alarmerande om de ekonomiska och sociala konsekvenser.

– När det gäller kampmoralen är det mest framträdande den starka och utbredda solidariteten mellan de strejkande, i synnerhet mellan yrken inom samma sektorer och liknande typ av arbeten.

– Det har inte förekommit några klara fall av strejkbryteri, men det finns en handfull kontroversiella undantag från strejken, avslutar Skúli Jón Kristinsson. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!