Dödliga destination Europa

2014-10-08 14:32:50

foto: Hellenic Coast Guard / flickr CC
Hela 3 000 flyktingar uppges ha dött när de har försökt nå Europa via Medel­havet, men mörkertalet är stort.

Uppemot 3 000 flyktingar och migranter har dött i år när de via Medelhavet har försökt ta sig till Europa, fem gånger så många som under hela förra året och ett rekordhögt antal. 

Två rapporter har nyligen släppts som ger siffror på hur många migrerande människor som har dött sedan slutet av 1990-talet. Flyktvägarna blir alltmer svåra och dödligheten stiger när Europa och resten av västländerna höjer sina flyktingmurar.

Amnesty International och International Organization for Migration (IOM) har var för sig släppt rapporter som visar på antalet flyktingar som dör på vägen mot ett nytt liv. Rapporterna tar upp de hinder som flyktingar möter på vägen, räddningsaktioner samt svårigheter att få rätt till asyl och/eller flyktingstatus. Bakgrunden till de nya rapporterna är den katastrofala händelsen för ett år sedan då 400 personer omkom när en trålare med uppåt 550 flyktingar ombord kapsejsade utanför den italienska ön Lampedusa.

Amnestys rapport anger att över 2 500 personer hittills i år har dött i Medelhavet. IOM:s rapport anger den högre siffran 3 072 personer. Sedan år 2000 har över 22 000 flyktingar dött när de har försökt nå Europa. Båda rapporterna pekar dock på att siffrorna döljer ett stort mörkertal, dels på grund av att inte alla fall av drunkningar upptäcks samt bristen på dokumentation. Därtill finns de personer som försvinner på grund av kidnappningar och bortföranden av kriminella ligor samt korrupta myndighetspersoner.

Stark kritik riktas mot västvärldens och Europas allt mer hårdföra gränsbevakningar och byråkratiska murar som driver flyktingar i händerna på människosmugglare. Förordet till Amnestys rapport menar att EU och dess medlemsstater har infört ett överlevnadstest på flyktingar. Detta på grund av att allt fler gränser stängs, bevakas av hårdför gränspolis och att allt fler flyktingar ses som illegala på grund av bristen på dokumentation. Alltsammans tvingar flyktingar till livsfarliga flyktvägar och flyktsätt.

Amnesty lyfter även frågan om Dublinförordningen som en försvårande faktor för länder som deltar i räddningsaktioner på Medelhavet. När personer som satts i sjönöd har räddats måste de gå i land för att få sjukvård och så vidare, men enligt Amnesty vill få länder låta flyktingar stiga iland. På grund av Dublinförordningen skall en flyktings migrationsprocess samt integration efter eventuellt beviljat uppehållstillstånd tillhandahållas av det land dit hen först kom.

Flyktvägar, antalet döda, varifrån människor flyr samt flyktsätt är oerhört ingående beskrivet i IOM:s rapport, samtidigt som viss kritik finns mot att något behövs för att stoppa dödsantalet. Amnestys rapport ropar många gånger efter detta något som beskrivs som resurser och EU-staternas deltagande. Dock saknas analysen om varför människor tvingas på flykt utöver att de som flyr kommer från länder med konflikter.

Rättvisepartiet Socialisterna säger att samtidigt som EU:s flyktingmurar måste rivas måste vi se till orsakerna till varför folk tvingas på flykt. Även om vi står i första ledet till försvar av rätten till asyl kan vi inte försvara att människor tvingas fly.

Den svenska vapenexporten (som är en av de största i världen i förhållande till folkmängden) där svenska politiker gör en vinst på blodiga affärer med diktaturer och att Sverige deltar i imperialismens krig är sådant som bidrar till att tvinga människor på flykt. ■

RS kämpar för:

  • Försvara rätten till asyl.
  • Riv EU:s flyktingmurar.
  • Nej till NATO-medlemskap – Inga svenska soldater i imperialistiska krig.
  • Stoppa den svenska vapenexporten – ställ om vapenindustrin till samhällsnyttig industri.