Dra tillbaka trupperna

2008-01-23 12:35:58




I den blodiga attacken mot lyxhotellet Serena i Afghanistans huvudstad Kabul dödades sju personer, bland dem en norsk journalist. Dådet understryker både den afghanska regeringens svaghet och att talibanerna blir allt offensivare i striderna mot de USA-ledda styrkorna.
I Fredsstyrkan i TV4, med svenska soldater i Afghanistan, ges dock bilden att situationen är under kontroll.

Efter mer än sex år sedan den USA- och NATO-ledda invasionen 2001, vinner talibanstyrkorna mark och våldsspiralen i Afghanistan eskalerar. 6 200 människor dödades i attentat och militära strider under 2007. Av dem var 115 soldater i Natos insatsstyrka ISAF, vilket kan jämföras med sex dödade soldater år 2004.
Efter hotellattacken mot bland andra Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre ökar debatten om de utländska trupperna i Afghanistan. En växande opinion i Sverige kräver, liksom Rättvisepartiet Socialisterna, att trupperna ska dras tillbaka.

DN vill skicka fler

Totalt har ISAF närmare 40 000 soldater på plats, varav 500 från Norge och 370 från Sverige. Högern oroas nu över att kraven att ta hem trupperna ska öka. Försvarsminister Sten Tolgfors säger nämligen att regeringen under nästa år vill utöka Sveriges militära närvaro i Afghanistan. Den uppfattningen delas av Dagens Nyheters ledarsida: ”Ska vi fortsätta att göra en meningsfull insats i Afghanistan gäller det snarast att öka såväl antalet soldater som civila biståndsarbetare”.
Flera biståndsorganisationer har för övrigt kritiserat att ISAF, liksom DN, buntar ihop soldater och civil biståndspersonal, vilket ökar riskerna för de sistnämnda.
Sverige ansvarar för säkerheten i fyra provinser (ett område stort som en femtedel av Sverige). I TV4:s ”Fredsstyrkan” verkar situationen vara under kontroll; svenska ISAF-soldater lär barn att inte gå på minor, soldaterna skyddar civilbefolkningen och upprättar lag och ordning – dessutom på uppdrag av den ”folkvalda regeringen”.
I verkligheten är ockupationen en mardröm för vanliga afghaner. Vid ett flertal tillfällen har FN och människorättsorganisationer kritiserat ISAF-styrkan för övergrepp. Att den svenska truppen som ingår i ISAF skulle ”skydda den afghanska civilbefolkningen” är ett högst tvivelaktigt påstående.
Men de svenska trupperna ”bjöds väl ändå in”? Nej. Den 18 januari 2002 beslutade riksdagen att skicka en väpnad styrka till Afghanistan. Men Afghanistans president Hamid Karzai tillträdde inte förrän 2004 och parlamentet året efter, och både presidenten och ”parlamentet” saknar stöd hos befolkningen. Ett exempel på regeringens svaghet är att vart fjärde barn, två miljoner, inte erbjuds någon skolundervisning.
Vad gäller minor är Sverige en av de största producenterna av land- och trampminor i världen, varav enorma mängder ligger och trycker i åkrar och längs vägar i bl a Irak och Afghanistan. Sveriges nya klustervapen, Bomkapsel 90, går heller inte av för hackor. Det har också avslöjats att ISAF använt barn som försökskaniner på fält där man misstänkt att det finns minor – tvärtemot bilden i ”Fredsstyrkan”.

”Demokrati”?

TV4 försöker också sälja idén om att Väst försöker skapa demokrati i Afghanistan. Men varför skulle Bush vilja ha demokrati i Afghanistan, men inte i Pakistan? Eller Saudiarabien? Det är ingen hemlighet att USA lierar sig med diktaturer när det passar dem, eller att Afghanistans strategiska läge för vägarna till och från oljan i Centralasien är viktigt för Väst. För DN:s ledarsida är den ideala regeringen i Afghanistan ”att ’moderata’ talibaner i någon form delar makten med Karzai och hans stödpartier i Kabul”. Det vill säga, inte ett ord från DN om t ex kvinnors rättigheter.
”Fredsstyrkan” tjänar som en propagandafilm för de krafter som vill utöka de svenska truppernas antal utomlands och förvandla Sveriges försvar till en utpräglad elit- och yrkesarmé.
Den svenska ISAF-styrkan i Afghanistan har som uppgift att hjälpa USA:s marionett Hamid Karzai att hålla sig kvar vid makten.
Alltmedan krisen fördjupas och våldet eskalerar, kommer de svenska truppernas roll som en del av en våldsutövande ockupationsstyrka att bli allt tydligare.

Mattias Bernhardsson

Droghandeln en tredjedel av ekonomin

I propagandan sägs de USA-ledda trupperna i Afghanistan delta i ett krig mot narkotika och hjälpa bönder att välja alternativa grödor. I verkligheten har vallmoodlingen och handeln med opium ökat explosionsartat, med hela 37 procent bara under förra året. Droghandeln motsvarar idag en tredjedel av landets BNP, den totala produktionen under ett år.
USA uppmuntrade Karzairegeringen att berika krigsherrarna i alliansen och därmed den organiserade brottsligheten för att ge ”stabilitet” till marionettregeringen. En ganska förödande taktik, som det skulle det visa sig… NATO-befälhavaren Dan McNeill hävdar själv att uppskattningsvis 40 procent av opiumvinsterna idag hamnar i talibanernas fickor.
De stora penningflödena har gjort att korruptionen blomstrar bland domare, polischefer, guvernörer och regeringspersoner. Medan vanliga afghaner svälter har ockupanterna byggt lyxvillor i Kabul.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!