Dubbelrecension: V för Vendetta

2006-12-09 23:06:39




FILM
Titel: V för Vendetta.
Regi: James McTeigue.

Veckans film har setts av inte mindre än tre recensenter: Bilbo lät sig svepas med av revolutionsvågen, Thomas och Patrik såg en pretentiös hjälte som flirtar med våldsromantik.

Bilbo: ”Revolutionens lågor går inte att missa från biostolen!”

EN SERIE MORD på högt uppsatta partimedlemmar i det fascistiska ”Conservative party” som styr England, sätter ett land i kaos och en regering i gungning då gärningsmannen, ”V”, utlovar en revolution den femte november.
Storyn utspelas i en snar framtid där regeringen, genom hot om pest och krig, har gett sig själv maktfullkomliga befogenheter. All media styrs av regeringen, ingen får vistas ute nattetid, och alla politiskt aktiva, färgade och homosexuella skickas till koncentrationsläger.
Mot dagens politiska läge blir en film av den här kalibern både stark och uppfriskande.

Maskerad superhjälte

Filmen är baserad på ett seriealbum från 80-talet med samma namn, där en anarkistisk maskerad superhjälte viger sitt liv åt att krossa förtrycket.
I filmen får vi får följa terroristens krig mot statsapparaten ur ögonen på Evey – den unga kvinnan som räddas undan våldtäkt, tortyr och mord och blir V:s lärling och tronföljare.
Historien har anpassats till att passa filmduken: den har kortats ner och deckarintrigen har förenklats för att få plats. En V-fantast saknar förstås regeringskomplotterna, de spontana upploppen, känslan av att makten glider ur makthavarnas händer.
Men man har moderniserat sagan genom att anpassa den till dagens konspirationsteorier och tunga teman: kärnvapenkriget har blivit kemisk krigföring och fågelinfluensa. Regeringen försöker påminna folket genom lika delar massmedia och kravallpolis varför de behöver diktaturen. Förgäves: revolutionens lågor går inte att missa från biostolen.
Historien känns, om man läst serien, polerad och uppsnyggad. Dekadensen och samhällets totala förfall på alla nivåer är lätt otydlig, och marknadsföringen till trots: Det här är ingen Matrix. Hettan är svidande politisk och hårdkokt i en vacker och fräsch förpackning, insnörad med lågorna från brinnande myndighetsbyggnader.
V för Vendetta är ett hårt slag i ansiktet på den borgerliga staten, på nazismen, på samtliga regeringar världen över, på kyrkan, på media och på kriget mot terrorismen:
”Det är inte folket som ska frukta sina regeringar, det är regeringarna som ska frukta folket!”

Bilbo Göransson

Thomas och Patrik: ”V för Vendetta – P för Pretentiös!”

DE SENASTE ÅREN har vi sett en trend av politiska filmer. Nivån på det politiska budskapet har varierat. I Fahrenheit 9/11 kompenserades Michael Moores urvattnade Bushkritik av filmens aktualitet och en dräpande humor. Även om formen är annorlunda, rör sig V för Vendetta i samma lagomt radikala vatten som Moore. Men i V för Vendetta saknas något som kan kompensera för bristerna i det politiska budskapet.

Aldrig spännande

Karaktärerna är ointressanta, hjälten ”V” rent av outhärdlig i sitt pretentiösa ordflöde och gråtmilda martyrskap. Handlingen är platt och de få actionscenerna har vi sett förr, i filmer som Matrix och hundratals efterapningar. Filmen är helt enkelt aldrig spännande.
När det gäller det politiska budskapet flörtar V för Vendetta oblygt med vissa anarkistiska idéer. Filmen utspelar sig i ett framtida Storbritannien, som genom en konspiration blivit en totalitär religiös stat. Ändå finns väldigt lite av systemkritik i V för Vendetta. Även om Irakkriget nämns i förbifarten förekommer inga klassklyftor eller fattigdom. Kritiken begränsar sig nästan helt till ”politiskt inkorrekta” fördomar som islamofobi och homofobi. Kapitalismen som system klarar sig undan.
Filmens maskförsedd hjälte, ”V”, spränger maktens symboler i luften och giftmördar en rad makthavare. Vi känner igen den anarkistiska teorin om ”handlingens propaganda”; det sovande folket måste väckas med en bomb, inte med politiska argument.
Anarkister är liberaler med bomber, för att tala med Trotskij. Han menade att både anarkisten och liberalen möjligtvis byter ut ledarna – men de förändrar inte samhällssystemet. Liberalen väljer en kapitalistisk regeringschef före en annan – anarkisten spränger regeringschefen i luften, men får snart se dennes efterträdare. Varken liberalen eller anarkisten har något intresse eller behov av att organisera löntagare och ungdomar. I V för Vendetta förekommer knappt en enda arbetare. Istället löser hjälten V problemen, helt på egen hand.

Bombkastare

Om inte annat torde verkligheten avskräcka från bombkastandet. Hjälten V:s förebild, Guy Fawkes, försökte spränga parlamentsbyggnaden 5 november 1605 i protest mot förföljelserna mot katoliker.
Resultatet av attentatet blev att kungen kunde öka förtrycket mot katoliker. Under många år blev 5 november en dag av pogromer mot Storbritanniens katoliker.
Men det är mot bakgrund av händelser på 2000-talet som man måste ifrågasätta Vendetta. Attentaten mot World Trade Center och Pentagon, vår tids maktsymboler, gjorde det möjligt för Bushregimen att inskränka demokratiska rättigheter och starta krig i Irak och Afghanistan. De döda kan räknas i tiotusental.
För den som vill se en bra politisk film finns många alternativ till V för Vendetta. Hyr istället ”Bröd och rosor” av Ken Loach. V för Vendetta är inte värd din dyrbara tid – än mindre biobiljettpriset.

Patrik Brännberg
Tomas Westerström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!