Egyptens militärråd ansvarigt för ”fotbollsmassakern”

2012-02-08 14:46:55




En ny våg av protester och nya massiva samlingar på Tahrirtorget i Egypten har ägt rum under de senaste dagarna. Till stor del är det en reaktion på den fruktansvärda massakern i Port Said den 1 februari i år, där hundratals skadades och 74 dödades.

Det var efter en fotbollsmatch i Port Said, mellan al-Masry (hemmalaget) och al-Ahly (från Kairo) som 74 fotbollssupportrar dog. al-Masry-supportrarna (al-Masry Ultras) attackerade al-Ahly-supportrarna (Ultras Ahlawy), fastän al-Masry vann matchen med 3-1.
al-Ahlys supportrar har spelat en viktig roll i protesterna i Egypten och även lagets spelare har uttalat sig för revolutionen. Många av de attackerade supportrarna fick skallskador, några blev knivhuggna, några kastades ner från läktarna och andra klämdes till döds i paniken som uppstod när folk försökte fly ifrån våldsamheterna. Till största delen var det unga och arbetare som föll offer för massakern.

Ledaren för det styrande militärrådet beskrev massakern som ”något som kan hända överallt i världen”. Men det råder inga tvivel om att det här var något annat än det ”vanliga” våldet i fotbollssammanhang. Demonstrationerna och de arbetare som ska gå ut i strejk menar att militärrådet bör hållas ansvarigt.
Polisens agerande och säkerheten kring matchen skilde sig mycket från tidigare matcher. Den 3 februari skrev Guardian: ”Det fanns enorma brister i säkerheten. Polisens ickeagerande var väldigt konstigt – det fanns praktiskt taget ingen säkerhet ­utanför stadion och inne gjorde de praktiskt taget ingenting när situationen eskalerade”.

Ögonvittnen rapporterar även de om polisens passiva agerande under matchens gång. Rapporter har bland annat kommit om att knivar och svärd utan vidare kunde tas in på stadion; det fanns ingen säkerhetskontroll vid ingångarna. Många rapporterar även om att stämningarna var extremt hätska, och att det var uppenbart att något skulle hända. Det framgår även att utgång­arna från läktarna var låsta.
De boende i Port Said fördömde attackerna på al-Ahly-fansen och höll hårt på att attackerna inte kom från fans som bor i området.
– Vi blev överraskade när det kom bussar från stan med supportrar, bärandes al-Masry Ultras-tröjor, sa en boende i Port Said till Guardian.
Polisens passiva agerande kombinerat med de ditforslade  al-Masry Ultras var uppenbarligen en planerad attack mot Ultras Ahlawy. Men attacken stod inte obesvarad. Två dagar efter massakern hölls hela sju demon­strationer i Port Said med över 20 000 deltagare – detta i en stad med 600 000 invånare. Protesterna i början av februari var ­ mycket större än de i ­januari och februari 2011, som jämfört med andra städer var relativt små.

Den 12 februari är årsdagen av störtandet av Mubarak och det verkar onekligen som att delar av den gamla regimen genom detta försöker hämnas.
De egyptiska arbetarna vägrar dock att låta sig skrämmas. Nyhetsbyrån al-Arabiya uppger att politiska grupper, rörelser, fack- och studentföreningar har kallat till strejk den 12 februari.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!