En stridbar sektion

2007-05-23 12:07:01




Den 28 till 31 maj – nästan precis en månad innan medlemmarnas avtal löper ut – håller Kommunal kongress. Offensiv har pratat med Kommunal sektion 55 i Skåne, som med sina stående motioner om lönesystemet, sextimmars arbetsdag och avtalet ut på omröstning försöker väcka en mer radikal debatt på kongresserna.

I år verkar den stora frågan dock bli förbundets målsättningsparagraf. Ledningen anser att formuleringen om att Kommunal ska verka för en ”samhällsutveckling på demokratisk socialistisk grundval” är otidsenlig. Därför vill man att den slopas och ersätts med ”en demokratisk samhällsutveckling”.
– Vi vill att formuleringen ska stå kvar för att det är ett vackert ord – och det är vårt vackra ord, säger Carina Svensson i sektion 55.
Hon förklarar att det är ”den andra sidan” – med Sverigedemokraterna längst ut – som uppfattar socialism som någonting negativt.

Fyra motioner

Kommunal 55, som organiserar anställda inom psykiatrin på Malmö Universitetssjukhus (UMAS), har lagt fyra motioner. Samtliga undertecknas av hela sektionen och dess 445 medlemmar.
– Vi har haft tre stående motioner i flera år: avtalen ut på omröstning, rättvist lönesystem och sex timmars arbetsdag. Och vi har fått fler och fler med oss. Nu har vi fått jättemånga mejl.

Varför kommer stödet nu?
– Kanske för att det är mitt i avtalsrörelsen. Arbetsgivaren vill inte ge oss några pengar och man måste göra något, svarar Carina.
Om motionerna backas upp av sektionerna, och av stöduttalandena att döma också av många enskilda Kommunalmedlemmar, avslås de av avdelningen.
När det gäller det nya lönesystemet, kan avdelningen tänka sig att ”verka för” att löneskillnaderna mellan män och kvinnor utjämnas. Men man säger nej till konkreta åtgärder, som att uppdra åt styrelsen att utarbeta en låglönesatsning.
Carina förklarar att det nya lönesystemet är den absolut viktigaste frågan för sektion 55. Hon menar att det individuella lönesystemet inte alls fungerar som det var tänkt:
– Det Kommunal kom överens om tillsammans med arbetsgivaren, det skulle vara ett individuellt lönesystem där jag jämförs med mig själv – men idag fungerar det inte så, idag jämförs jag med andra. Det betyder t ex att kvinnor jämförs med andra, men eftersom kvinnor fortfarande tar ett större ansvar för barn och hem och är borta mer blir lönen lägre.
Utredningar av individuell lönesättning pekar på samma sak; den missgynnar de grupper som redan har en sämre löneutveckling.
Kommunal befinner sig mitt uppe i avtalsrörelsen. Avtalet löper ut den 31 juni, och innan dess hoppas Carina, som sitter i avtalsdelegationen, att avtalet är påskrivet och klart.
– Förhoppningen är ju att det inte ska behöva bli konflikt – konflikt mitt i sommaren är ju ingen höjdare. Men vi är taggade.

Vilket är det bästa argumentet för att Kommunals medlemmar en gång för alla ska få upp sina löner?
– Bristen på personal, svarar Carina genast och säger att man i år har svårt att hitta sommarvikarier. Det är också alldeles för få som utbildar sig inom vårdsektorn:
– Det är inga som söker omvårdnadsprogram. Välfärdsyrken ger så dåligt betalt så det är ingen som vill ha dem. Vi har svårt att hitta vikarier på somrarna.

Sextimmars för radikalt?

Sex timmars arbetsdag för omsorgsanställda har varit uppe till debatt i flera omgångar under de senaste 15 åren. Argumenten för en kortare arbetsdag har varit att göra vårdyrkena mer attraktiva och få ner sjuktalen – som stigit inom vårdsektorn medan de minskat inom till exempel industrin.

Varför är sex timmars arbetsdag fortfarande en så radikal fråga?
– Jag förstår inte varför det är så radikalt, jag gör verkligen inte det. Som det är idag på UMAS har vi fått igenom att alla tjänster ska vara heltid. Psykiatrin är ju en manlig sektor från början, här finns inga deltidstjänster, men man orkar inte jobba heltid. Därför går man ner i tid och tjänar ännu mindre.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!