EU – en fattigdomsfälla

2013-02-13 12:23:14




Samtidigt som EU-pamparna börjat prata om att det ”värs­ta nu är över” förvärras den sociala och politiska krisen inom EU i allmänhet och eurozonen i synnerhet.

– Troligen blir det ingen förbättring av de sociala villkoren under 2013 och i de flesta länder klarar välfärdssystemen inte längre av att skydda hushållen mot krisens verkningar, sa Lazslo Andor vid offentliggörandet av EU-rapporten Sysselsättning och social utveckling 2012 den 8 januari.
Efter fem år av kris och stagnation är arbetslösheten i EU den högsta på 20 år. Över 26 miljoner människor inom EU är arbetslösa, vilket är 2 miljoner fler än för ett år sedan.
Nästan hälften av alla arbetslösa har varit arbetslösa i ett år eller ­längre.
Men de redan rekordhöga arbetslöshetssiffrorna är i själva verket ännu högre. Många av de arbetslösa har helt enkelt gett upp hoppet om att få ett jobb och finns inte längre i statistiken.

Dessutom har hundratusentals arbetslösa, främst unga, flyttat utomlands. Enbart i Spanien minskade  arbetskraften (antal i arbetsför ­ålder) med dryga 175 000 i fjol på grund av utflyttning. Och varje dag lämnar 200 irländare republiken Irland. ­Inte sedan svältkatastrofen 1845 och 1852 har Irland upplevt en sådan våg av utvandring som nu.
I EU lever 24 procent av befolkningen, 120 miljoner invånare, i fattigdom eller riskerar att falla ned i fattigdom.

Den uppskruvade
åtstramningspolitiken – planerad fattigdom – har skapat mardrömslika sociala villkor i de länder som hårdast drabbats av krisen. I Grekland sjunker levnadsål­dern och barnadödligheten har ökat med fyra procent under de tre senaste åren. ”Chockerande siffror för ett västland i fredstid”, kommenterade en nyhetsbyrå.
År 2013 har inletts med att desperata, impopulära och allt mer auktoritära EU-regeringar trappat upp sitt klasskrig mot löner, ­arbetsvillkor, pensioner och välfärd, vilket har provocerat fram nya strejker och massdemonstrationer som aviserar en het vår i Europa.

– Titta på upproren
i Egypten och Tunisien. De handlade mer om bröd än om frihet. När människor ­känner att de inte längre har någon utväg finns det absolut ingen tvekan om att risken för spänningar och våld stiger. Det visar all vår erfarenhet av kriser runt om i världen och varför skulle Europa vara ett undantag, menade generaldirektören för Internationella Rödakorskommittén (ICRC) Yves Daccord, i en uppmärksammad intervju med den danska tidningen Politiken vid årsskiftet.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!