EU – en fattigdomsfälla

2013-02-13 12:23:14
Samtidigt som EU-pamparna börjat prata om att det ”värs­ta nu är över” förvärras den sociala och politiska krisen inom EU i allmänhet och eurozonen i synnerhet.

– Troligen blir det ingen förbättring av de sociala villkoren under 2013 och i de flesta länder klarar välfärdssystemen inte längre av att skydda hushållen mot krisens verkningar, sa Lazslo Andor vid offentliggörandet av EU-rapporten Sysselsättning och social utveckling 2012 den 8 januari.
Efter fem år av kris och stagnation är arbetslösheten i EU den högsta på 20 år. Över 26 miljoner människor inom EU är arbetslösa, vilket är 2 miljoner fler än för ett år sedan.
Nästan hälften av alla arbetslösa har varit arbetslösa i ett år eller ­längre.
Men de redan rekordhöga arbetslöshetssiffrorna är i själva verket ännu högre. Många av de arbetslösa har helt enkelt gett upp hoppet om att få ett jobb och finns inte längre i statistiken.

Dessutom har hundratusentals arbetslösa, främst unga, flyttat utomlands. Enbart i Spanien minskade  arbetskraften (antal i arbetsför ­ålder) med dryga 175 000 i fjol på grund av utflyttning. Och varje dag lämnar 200 irländare republiken Irland. ­Inte sedan svältkatastrofen 1845 och 1852 har Irland upplevt en sådan våg av utvandring som nu.
I EU lever 24 procent av befolkningen, 120 miljoner invånare, i fattigdom eller riskerar att falla ned i fattigdom.

Den uppskruvade
åtstramningspolitiken – planerad fattigdom – har skapat mardrömslika sociala villkor i de länder som hårdast drabbats av krisen. I Grekland sjunker levnadsål­dern och barnadödligheten har ökat med fyra procent under de tre senaste åren. ”Chockerande siffror för ett västland i fredstid”, kommenterade en nyhetsbyrå.
År 2013 har inletts med att desperata, impopulära och allt mer auktoritära EU-regeringar trappat upp sitt klasskrig mot löner, ­arbetsvillkor, pensioner och välfärd, vilket har provocerat fram nya strejker och massdemonstrationer som aviserar en het vår i Europa.

– Titta på upproren
i Egypten och Tunisien. De handlade mer om bröd än om frihet. När människor ­känner att de inte längre har någon utväg finns det absolut ingen tvekan om att risken för spänningar och våld stiger. Det visar all vår erfarenhet av kriser runt om i världen och varför skulle Europa vara ett undantag, menade generaldirektören för Internationella Rödakorskommittén (ICRC) Yves Daccord, i en uppmärksammad intervju med den danska tidningen Politiken vid årsskiftet.

Per Olsson