Facebook exploaterar ditt privatliv

2018-04-18 10:57:57


Facebooks vd Mark Zuckerberg tillät företag att samla in personlig data från miljontals för att påverka politiska val.

Den 10 och 11 april talade Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg inför den amerikanska kongressen. Bakgrunden är den så kallade ”Facebook-skandalen” som handlar om hur företaget Cambridge Analytica (CA) använde olagligt insamlad information från Facebook-användare för att påverka politiska val (inklusive de amerikanska republikanerna Ted Cruz och Donald Trumps respektive valkampanjer samt Brexit-valet).

I mars 2018 avslöjade flera tidningar, inklusive amerikanska New York Times och brittiska The Observer, att Cambridge Analytica hade använt personlig data insamlad via Facebook för sina egna politiska ändamål. Det hela började med att Alex Nix från konsultfirman SCL Group, som specialiserar sig på psykologisk krigföring och desinformation för att påverka valkampanjer runt om i världen, kom i kontakt med republikanen Robert Mercer och berättade om planen att utveckla ett dataverktyg för att analysera och påverka väljare.
Nix och andra medarbetare fångades på film av undercover-journalister från brittiska Channel 4 när de berättade om sina metoder, som bland annat inkluderade att fotografera politiska motståndare tillsammans med prostituerade, att sprida rykten om mutbrott samt utnyttja kontakter från MI5 för att gräva upp komprometterande information om folk.

Med hjälp av en miljonfinansiering från Mercer och stöd från Trumpkampanjens egna Steve Bannon (som leder den högerextrema fejksajten Breitbart News och var Vita husets chefsstrateg fram till augusti ifjol) startades företaget Cambridge Analytica. De anställde datoringenjörer och psykologer för att utveckla detta verktyg, men saknade själva informationen som behövdes för att få en mer detaljerad bild av personerna de försökte analysera.
Detta ledde till att dataforskaren Aleksandr Kogan på Cambridge University fick betalt för att skapa en app (som bestod av ett personlighetstest) som skulle samla in informationen via Facebook. Han lovade Facebook, och alla som gick med på att göra testet, att deras personliga information bara skulle användas i vetenskapligt syfte. Appen samlade in sådan information som födelsedatum, vilka sidor personen har gillat, personens geografiska position, all information som finns tillgänglig på personens Facebook-profil samt alla ens Facebook-vänners personliga information.
Informationen användes för att skapa en ”psykografisk profil” av Facebook-användarna, vilket sedan användes för att hjälpa Donald Trump under valkampanjen. Bland annat användes informationen för att utforma målgrupper, förutspå valdeltagande och bestämma de bästa platserna för Trump att besöka. Cambridge Analytica medgav dock att modellerna inte var konstruerade med Trumpkampanjen i åtanke, utan byggde på Ted Cruz tidigare kampanj, vilket berodde på tidsbrist. Vem vet vad de hade kunnat åstadkomma om de hade haft mer tid på sig att finslipa sitt verktyg?

New York Times rapporterar att information finns insamlat om minst 50 miljoner användare, och Facebook rapporterade att upp emot 87 miljoner användare kan ha påverkats. Huruvida kongressens utfrågning av Zuckerberg kommer att leda till någon större förändring återstår att se.
Facebook-chefen bad flera gånger om ursäkt för de många ”misstag” som hade begåtts och lovade förbättring. Han var öppen för någon form av reglering för att förhindra att något liknande sker igen, men varnade för att inte ta till förhastade åtgärder. Det sistnämnda kan ha tagits upp på grund av att ett flertal av de politiker som fick chansen att ställa frågor till Zuckerberg helt enkelt inte verkade ha så bra koll på hur internet, Facebook och mobiltelefonteknik fungerar.

Det återstår att se exakt vad som kommer att hända, men Facebook-skandalen är utan tvekan ett smakprov på något som kan komma att bli ännu vanligare i framtiden: politiker och storföretag som utnyttjar de senaste teknologiska framstegen för att försöka kontrollera opinionen och tvinga fram resultat som gynnar kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!