Facklig kritik mot upphandlad vuxenutbildning

2015-01-14 12:34:01
Åtta fackliga ombud för Lärarnas riksförbund inom vuxenutbildningen i Göteborg har gemensamt skrivit en debattartikel som kritiserar privatiseringarna inom Komvux och SFI.

I debattartikeln, som publicerades i Göteborgs-Posten den 8 januari, belyser skribenterna konsekvenserna av att vuxen­utbildningen i Göteborg har konkurrensutsatts och nu styrs utifrån entreprenadmodellen. Via ett anbudsförfarande köper kommunen utbildningsplatser från olika företag.
Lärarrepresentanterna påpekar att det främst är anordnare som går med på att utbilda för så låg ersättning som möjligt som vinner anbuden. Satsningar på lokaler och resurser i form av lärare blir sekundärt. Lärsträckan på vuxenutbildningen har förkortats och precis som inom andra delar av utbildningsväsendet har de administrativa uppgifterna blivit fler. Lärarna tvingas liksom eleverna att utstå konsekvenser som ökad press och stress, vilket avspeglas i fler sjukskrivningar bland lärare samt i elever som hoppar av studierna.
Vuxenutbildningen har också fått utstå enorma nedskärningar. År 2007 togs 600 miljoner kronor ifrån verksamheten, vilket motsvarar 20 000 utbildningsplatser.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) tar strid mot nedskärningar och privatiseringar. I detta fall visas det tydligt hur det inte är en bra utbildning för elever som sätts i främsta led utan att ekonomin är det som prioriteras. RS tar strid för mer resurser till skolan, för fler lärare, höjd lärarlön och mindre klasser.
Idag kan en klass på vuxenutbildningen bestå av mellan 40 och 60 elever. Med ett återförstatligande av skolan under demokratisk kontroll och styre kan resurser sättas in efter behov istället för profitjakt. ■