Fallande sten

2008-03-12 11:13:04




Den 5 mars avslöjade SVT:s Uppdrag gransknings reportage Fallande sten att berget inte var förstärkt på rätt sätt i den gruvort där en 27-årig man avled i LKAB:s Kirunagruva 2006.

Man hade missat att förstärka de sista 6 metrarna i orten och det var här som raset skedde, vilket bekräftades av Jan Andersson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, i Uppdrag granskning.
Momentet som 27-åringen utförde, där han lastade sprängmedel, hade tidigare beskrivits som ”rena rama dödsfällan” av arbetarna, som skickat in en skriftlig varning till företaget tillsammans med ett förslag på hur momentet kan göras säkrare. Företaget ignorerade dock arbetarnas varning. Man fortsatte att utföra det farliga uppdraget, och den 2 maj 2006 skedde olyckan som fick dödlig utgång.
I det avsnitt av Uppdrag granskning som gjordes efter den förra olyckan visades den skriftliga varningen för tre höjdare från företaget. På frågan om man visste om att arbetarna var oroliga för detta moment, svarade den dåvarande vd:n Martin Ivert att man har haft svårt att fånga upp det eftersom man får rätt många förslag. Han sade också att reportern hade kommit över ett internt dokument, och det var inte bra.

”Höjdarna ljög”

– Alla tre höjdare ljög det svenska folket rakt upp i ansiktet. Man kommer aldrig att erkänna att man förbisett säkerhetsrisker, säger skyddsombudet Peter Falk till Offensiv.
Olyckan har utretts och en arbetsledare på LKAB är misstänkt för arbetsmiljöbrott.
Den 2 februari 2008 skedde ännu en olycka, där en 21-årig man omkom i ett område som LKAB bedömt som säkert.
– Man hade gjort allting; förstärkt med vajerbultar, vanliga bergsbultar och betongsprutat, säger Harry Rantakyrö, Gruvtolvans ordförande, till Offensiv.
– Men när en sådan stor bergskropp skakar av ett skalv som mäter 2,2 på Richterskalan så finns det ingenting som kan stoppa det. Man diskuterar nu kring varför det skedde och pratar då bland annat om storlekarna på orterna. Större orter leder till ökat tryck.

”Se över stora orter”

Skyddsombudet Peter Falk nämner också att man bör se över ortstorlekarna.
– Att göra något åt brytningsmetoderna är något som tar lång tid – men att gå ner i ortstorlekar och börja bygga mindre orter är något som kan göras väldigt snart.
Ove Stephansson, professor i teknisk geologi i Tyskland, intervjuades också i Uppdrag granskning.
– Höga spänningar, stora öppningar och olika belastningar leder till ras, sade han i programmet.
I Norrbottens-Kuriren (NK) den 4 februari konstaterade Ove Stephansson att belastningen ökar ju djupare man går.
I programmet framkom det att det förra året slogs rekord i produktionstakt. Och nu vill man även fördjupa gruvan i och med ökad efterfrågan på malm i världen, något som kommer att leda till ytterligare spänningar i berget.
– Gruvarbetet i sig är inte farligt, men man måste ha respekt för berget, avslutar Harry Rantakyrö.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!