Fallet Julian Assange – mot en ny vändning?

2012-08-22 14:50:49




På världsarenan handlar fallet Julian Assange om USA-imperialismens behov att bestraffa Wikileaks. Det råder ingen tvekan om att den svenska staten och regeringen gärna skulle hjälpa till. Samtidigt handlar fallet också om allvarliga anklagelser om våldtäkt, som måste utredas.

Julian Assange togs emot som en hjälte när han kom till Sverige inbjuden av Broderskapsrörelsen (S) i augusti 2010. Fyra månader tidigare hade Wikileaks publicerat videon ”Collateral Murder”, om hur USA-soldater från en helikopter dödar civila i Irak, däribland barn. Och i juni samma år kom avslöjanden om USA:s krig i Afghanistan, som publicerades av Wikileaks tillsammans med ledande tidningar som New York Times och Le Monde.

När Assange lämnade Sverige den 27 september var han misstänkt för våldtäkt. Först anhölls han i sin frånvaro den 20 augusti. Dagen efter hade anhållningen hävts. Men den 1 september återupptogs undersökningen. I november häktades han i sin frånvaro och efterlystes av Interpol, misstänkt för ett fall av våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Drygt två veckor senare anmälde han sig själv till polisen i London.
Därefter har en över ett och ett halvt år lång process om utlämning till Sverige ägt rum. Den svenska åklagaren Marianne Ny har begärt honom utlämnad, något Assange kämpat emot, av rädsla för att i nästa steg bli utlämnad till USA. I juni i år gick Assange in på Ecuadors ambassad i London och begärde asyl, vilket beviljades i förra veckan.

Julian Assange har alla skäl att frukta USA:s hämnd. Sedan maj 2010 har USA fängslat Bradley Manning, en 24-åring som arbetade i den militära underrättelsetjänsten i Irak och utpekad som en av Wikileaks huvudkällor. Manning riskerar fängelse på livstid i en skenprocess om ”stöd till terrorister”. Åtskilliga ledande högerpolitiker i USA har begärt att Assange ska behandlas på samma sätt.
”I USA funderar justitiedepartementet på att åtala Wikileaksgrundaren för spionage, och enligt brittiska Independent har det förts inofficiella samtal på tjänstemannanivå mellan USA och Sverige om möjligheterna till en utlämning av Assange. De uppgifterna tillbakavisas dock av utrikesminister Carl Bildt”, skrev Svenska Dagbladet redan i december 2010.
Kritik av USA-imperialismen är också det som förenar dem som ger stöd till Assange. Ecaudors president Rafael Correa har fått stöd av regeringarna i Kuba, Venezuela, Bolivia, Nicaragua och Argentina för sitt beslut att ge Assange asyl. Samtliga regeringar i Sydamerika har fördömt uppgifter att Storbritannien skulle planera en stormning av Ecuadors ambassad.
Assange vände sig också direkt till USA i sitt 10 minuters tal från ambassadens balkong den 19 augusti. Till applåder från åhörarna begärde han att FBI-utredningen och häxjakten mot Wikileaks skulle upphöra.
Men USA-imperialismens jakt på Assange betyder inte automatiskt att han är oskyldig till anklagelserna från de två kvinnorna i Sverige. ”Men en del av aktivisterna från Occupyrörelsen som samlades utanför ambassaden underströk att deras närvaro handlar om att visa solidaritet med Wikileaks snarare än att nödvändigtvis stödja Assange”, rapporterade Guardian från London i söndags.
Att de misstankar som riktas mot Assange – samlag med en sovande kvinna respektive att medvetet haft sönder en kondom under samlag – rubriceras som våldtäkt används i både internationell och svensk debatt som ett argument för att svensk lagstiftning skulle vara ”feministisk” eller överdriven.

Men Sverige skiljer inte ut sig för sin hårdhet mot våldtäktsmän. Att lagen skärpts är ett resultat av kvinnors kamp, som i sin tur fått stöd inom arbetarrörelsen och resten av samhället. Det betyder att ett nej är ett nej och påtvingat sex är ett brott, vilket även de som anser att Assange är oskyldig borde inse är ett framsteg.
De hårdare lagarna till trots är det få som döms eller ens utreds. Omkring 200 män döms för våldtäkt årligen av över 6 000 anmälningar. Även i de fall som leder till åtal frikänns var tredje åtalad. Att i detta sammanhang tala om ”statsfeminism”, som en del anhängare till Assange gör, är absurt.
Den svenska åklagarmyndigheten agerade sällsynt klumpigt och långsamt 2010. När utredningen återupptagits fanns det tre veckor att förhöra Assange innan han lämnade landet.
Därefter har åklagarna vägrat förhöra Assange i London, vilket vore naturligt för den som vill fullfölja utredningen.
På samma sätt har den svenska regeringen vägrat lova att Assange inte ska utvisas till USA. Ett sådant löfte skulle enligt Kristinn Hrafnsson från Wikileaks, i en kommentar efter Assanges tal, vara ”ett sätt att bryta det pågående dödläget”.
Socialister står för att anklagelserna om våldtäkt ska utredas utan hot om utvisning till USA eller andra repressiva åtgärder som är kopplade till Wikileaks.

Wikileaks avslöjanden om Irak och Afghanistan har spelat en positiv roll för kampen mot krig och imperialism. Inte minst har Carl Bildts krigshetsande roll bekräftats, liksom Bildts och Billströms press på Irak att stoppa flyktingar. Socialister står för att Bradley Manning släpps och försvarar Wikileaks och dess källors demokratiska rättigheter. En demokratisk socialistisk massrörelse måste stå upp för yttrandefriheten, mot våldsövergrepp mot kvinnor, mot krig och imperialism.
Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!