Farligt varmt på bussarna

2018-08-08 18:10:16

foto: Natalia Medina
– Att de inte har underhållit bussarna är en akilleshäl Nobina har haft länge , säger Petri Myllykoski.

Att samhället inte har beredskap eller tillräcklig infrastruktur för att hantera extremt väder – i nuvarande fall för extrem hetta – står klart inom flera områden (dålig ventilation inom vården, i lägenhetshus, skogsbränderna, med mera). Så är fallet även inom kollektivtrafiken.

Offensiv har pratat med Petri Myllykoski, busschaufför och huvudskyddsombud för Kommunal på Södertörn söder om Stockholm, med anledning av att Nobinas bussar har varit olidligt varma under sommaren. 

Hur varmt kan det bli i bussarna egentligen?

– Det kan bli ungefär 35-40 grader utan fungerande AC nu när det varit som varmast. Kan till och med bli ännu varmare bak i bussen, vilket ju drabbar passagerarna. Om inte fläktarna fungerar funkar inte AC:n. Då blir det svårt att kyla ner sig. 

– Kör man busslinjer som går på motorvägen kan det fläkta lite med fönstret öppet, men när man kör andra busslinjer får man ingen fläkt alls. Då blir det olidligt och man tappar koncentrationsförmågan. Man är inte med i matchen helt enkelt, och det har vi påpekat till arbetsgivaren.

Finns det några bestämmelser om hur varmt det får vara i en buss ur ett arbetsmiljöperspektiv?

– Arbetsmiljöverket skriver i ett svar på frågan om värmen att det inte finns någon exakt maxtemperatur om hur varmt det får vara, vilket det finns med kylan (det får inte vara kallare än 5 plusgrader i förarsätet när du plockar ut en buss och inte kallare än 10 plus inom en minut när man sätter på defrosten). Detta är de mätvärden som arbetsmiljöverket har tagit beslut om.

– Om värmen skriver de att ”redan efter 28 grader tappar man koncentrationen”, och de ”rekommenderar att man inte ska köra i mer än två timmar, sen paus i 20 minuter i ett välventilerat kylt rum”. Detta är lite av det vi har lutat oss mot när vi har vänt oss till arbetsgivaren.

Vilka åtgärder har ni från fackligt håll krävt?

– Jag gjorde en 6:6a-anmälan, alltså en skriftlig fråga om vad man tänker göra åt vissa arbetsmiljö­problem. Jag fick svar och de vidtog en del åtgärder. De har nu infört värmereserver, alltså reservchaufförer som kan lösa av chaufförer i värmen, i Gullmarsplan. Detta var en av åtgärderna som vi krävde. Men vi har också krävt att de ska laga de trasiga AC:arna i vagnarna, och Nobina har tagit in privata bolag som har börjat laga dessa.

– Senaste mötet med Nobina var på onsdag (den 1 augusti), och då lovade dom att enbart bussar med fungerande AC ska gå ut på måndag eftermiddag den 6 augusti. Det är just på eftermiddagarna som värmen blir som värst och det börjar bli riktigt tungt att köra. På måndag har de alltså lovat att ”nå målet”. Men jag hade en diskussion med dem redan i våras om att de behövde en plan för att fixa AC:arna.

Har problem med ventilationen varit vanligt förekommande tidigare?

– Vi har alltid haft problem med AC:arna. Vi har inte haft det underhållet som hade behövts. När Nobina vann upphandlingen för tre år sedan köpte de in nya bussar, och de funkade då. Det problemet vi har just nu har vi dock inte upplevt tidigare, med en extremt varm sommar tillsammans med ett otillräckligt underhåll av bussarna. Men detta är en akilleshäl de har haft länge, att de inte har underhållit bussarna. Man behöver gå igenom inför sommaren jämt, och bevisligen har detta inte gjorts.

Vad händer framöver?

– Vi har uppföljningsmöten hela tiden, och de har tagit in extraresurser. Vi kommer att följa upp att de åtgärdar problemen, och gör de inte det går vi till Arbetsmiljöverket. Då kommer inspektörer och kollar upp. Ett problem är dock att Arbetsmiljöverket inte har de resurser de skulle behöva för att få ut en inspektör – det kan ta flera månader innan någon kommer ut. 

– Nu har vi satt ner foten, vi har fått en förbättring, och vi vill få en verklig förändring framöver. Vi ska följa upp så att det inte blir samma katastrof nästa sommar. Jag blev lovad att det skulle funka denna sommar, men det gjorde det inte. Så får det inte vara, avslutar Petri Myllykoski. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!