Flyktingkamp för rättvisa

2016-09-21 15:53:11

foto: Natalia Medina


Flyktingarna har haft dagliga protester sedan de återvände till Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm den 11 september. Lördagen den 17 september hölls också en demonstration på samma plats.

Många av de flyktingar som protesterar på Mynttorget har tagit sig dit från andra orter än Stockholm och, som öppningstalaren och konferenciern Rashan sade, kostar deras bussbiljett hit mer än vad de för närvarande får i ersättning från Migrationsverket.

– Folk sökte trygghet och asyl här för man trodde att man kunde få det. Men det är inte tryggt längre, sade Rashan.

Efter henne talade Dia Aladjad, flykting från Jemen, om den svåra situationen han lever i och hur hopplöst det nu känns att kunna få trygghet. Även en annan flykting från Jemen, Tarek, beskrev i ett senare tal en liknande frustration och hopplöshet samt osäkerhet över situationen.

Oleg Ivanov, RFSL Newcomers och hbtq-flykting från Kazakstan som nytligen har fått uppehållstillstånd, berättade om hur hårt regeringens inhumana flyktingpolitik drabbar hbtq-flyktingar:

– Jag har de senaste åren stridit för asylrätten när jag först fick avslag. Jag vann för att vi kämpade ända fram till slutet. Vi gav inte upp. Vår strid är över, men den generella kampen är långtifrån över.Jag är här för att påminna om att vi måste kämpa.

Sedan följde tal av representanter från Vänsterpartiet Stockholm och LUF innan vice ordförande för Sveriges ungdomsråd, Amina, talade. Hon uttryckte hur hemsk situationen är för de personer som tvingas fly från krig, förtryck och terror och betonade behovet av att folk organiserar sig.

SSU:s representant Alexander Pettersson höll ett till orden bra tal, med stenhård kritik mot kapitalismens världsordning där kollektivism har blivit till synd och betonade arbetarenhet samt gemensam kamp mot högern. Dock har SSU varit helt frånvarande i kampen.Samma sak gäller Feministiskt Initiativ, som också hade en talare .

Julius Ntobuah Mvenyi, politisk flykting och funkis från Kamerun, talade om den humanitära katastrofen som råder och att det nu behövs välvilja, inte högre murar och hinder mot flyktingar.

Elina från Läkare i världen berättade om hur hon möter barn som har blivit apatiska och hur tillfälliga uppehållstillstånd inget gör för att hjälpa situationen. 

Från Rättvisepartiet Socialisterna talade Elin Gauffin:

– Regeringens så kallade tillfälliga lag är inte tillfällig. Vad är temporärt med att införa lagen retroaktivt mot de som kom hit innan den började gälla? Vad är tillfälligt med den snöbollseffekt som Sverige har startat när nu länder har lika låg bottennivå som Sverige, vilket cementerar muren mot flyktingar? 

– Men när vi håller ihop skapar vi en kraft som kan flytta berg och stoppa krig, det är arbetarkampens enhet. Vi får inte glömma att det bara för ett år sedan var tiotusentals ute på gator och torg i solidaritet med flyktingarna och att tusentals frivilliga hjälpte flyktingar när staten svek dem. Ej heller Flyktingamnestirörelsen 2005, som kämpade till sig uppehållstillstånd
åt 20 000 flyktingar. 

– Nu måste vi länka kampen med kampen mot högerpolitiken och uppmana till fler, tyngre protester.

Rättvisepartiet Socialisterna har alltid varit aktiva och drivande i kampen för rätten till asyl och kommer aldrig sluta kämpa sida vid sida med flyktingar och andra rättvisekämpar. Nej till Fort Europa – återinför asylrätten. ■


Efter nära två års väntan – 13 månaders upphållstillstånd

Många flyktingar vill berätta sina historier och göra sin röst hörd. Offensiv har pratat med Diaa Aljolan från Sävsjö, en av flyktingarna som deltar i protesten utanför riksdagen.

–Jag kom till Sverige med mina två bröder den 4 november 2014. I februari 2015 blev jag kallad till intervju med en handläggare på Migrationsverket.

Då stod den svenska regeringen fortfarande för linjen att de som hade flytt från kriget i Syrien skulle få permanent uppehållstillstånd.

Diaa Aljolan fick besked att hans fall var politiskt – han var officer i Syriens armé och hade deserterat – och att han skulle vänta på beslut.

– Sedan hände ingenting på ett helt år.

Intervjuer som hade bokats i februari 2016 sköts dock upp, liksom senare under våren. Till sist intervjuades han igen, den 24 juli i år.

Riksdagens beslut om ny flyktinglag – med korta uppehållstillstånd och närmast stopp för familjeåterförening – började gälla den den 20 juli. Efter 21 månaders väntan fick Diaa Aljolan den 4 augusti ett
beslut – 13 månaders uppehållstillstånd.

– Min två bröder fick sina beslut den 15 juli. De fick 5-åriga uppehållstillstånd från Migrationsverket. En av bröderna är minderårig.

– Men jag fick 13 månader. Jag är så ledsen, kan inte beskriva det, och samtidigt arg.

– Jag flydde undan kriget och kom hit för att arbeta och studera. Med bara 13 månader måste jag välja mellan arbete eller att lära mig svenska. Sedan måste jag snart lämna in en ny ansökan till Migrationsverket om förlängning.

Han har nu överklagat beslutet. Och trots att det gått en månad sedan beslutet väntar han fortfarande på id-kort och tillfälligt personnummer. Arbetsförmedlingen har kallat honom, men först den 21 september. 

Diaa Aljolan och hans bröder väntar också på besked om deras föräldrar och syskon, som är i Turkiet, ska få komma till Sverige. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!