Folkpartiet fiskar i grumligt vatten

2006-08-22 23:46:25
Onsdag den 16 augusti kom folkpartiets (fp) partiledare Lars Leijonborg till Umeå för att hålla torgmöte inför valet. Ungdomar från Rättvisepartiet Socialisterna var där och protesterade mot fp:s flirt med rasistiska krafter genom att hålla upp plakat.

Plakaten uppmärksammades av konferencieren och redan den första frågan som ställdes till Leijonborg berörde förslaget om språktest för medborgarskap. Leijonborg var måttligt road av frågan, och pratade hellre om behovet av att lära sig svenska.
Bakgrunden till vår aktion mot fp-ledaren ligger i den kurs som folkpartiet slagit in på sedan valet 2002. I det valet försökte man vinna röster genom att spela ut det rasistiska kortet. En taktik man hämtat från danska venstre, som idag regerar med stöd av det rasistiska dansk folkeparti.

”Svenskhetens” parti

Inför årets val har man tagit steget längre. Man har lagt förslag för att underlätta utvisning av utländska medborgare som begår våldsbrott och nu senast att man ska införa en svensk litteraturkanon. Alltså en lista på böcker, skrivna av svenskar, som alla barn måste läsa.
Detta är krav som tidigare förts fram av rasistiska partier som sverigedemokraterna (sd). Sd har till och med skrivit på sin hemsida och varnat för att rösta på fp eftersom de kopierat kravet men inte kommer stå för det efter valet.

Davis Kaza