För jobben och framtiden – förstatliga Northlands gruva

2014-10-17 10:34:27


Förstatliga gruvdriften under samhällets och de anställdas demokratiska kontroll och styre.

240 av 269 anställda sägs upp av Northland Resources efter att gruvan utanför Kaunisvaara i Pajala har stängts på obestämd tid.
Samtidigt varslar  transportfirman Cliffton Mining, som stått för malmtransporterna, sina 200 anställda om uppsägning.

I måndags gick de sista lastbilarna med malm till Northlands nybyggda hamn i Narvik. Kvar i bolaget efter nedstängningen blir bara 26 anställda.

– Hela utvecklingen för Northland visar att gruvindustri måste planeras långsiktigt och passar extremt dåligt ihop med riskkapitalister och en stat och regering som inte vill ta något ansvar. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att Northlands gruva förstatligas under samhället och de anställdas demokratiska kontroll och blir del av en nationell plan för en hållbar gruvdrift. Där ingår till exempel att ordna en hållbar transportlösning för malmen från Pajala, med exempelvis järnväg, säger Jonas Brännberg, Rättvisepartiets Socialisternas gruppledare i Luleå kommunfullmäktige i en kommen­tar till Offensiv.
– Den här gruvnedläggningen är katastrofal. Vi har redan 100 varslade medlemmar i andra verksamheter utanför gruvan, och fler kommer, säger Daniel Eneslätt, ombudsman på IF Metall Malmfälten, till Dagens Arbete efter  att förhandlingarna med Northland avslutades den 13 oktober.

Northlands historia har kantats av storslagna löften och återkommande kriser. Det var från första stund ett högriskprojekt i gruvboomens kölvatten.
För fyra år sedan sa Northlands ledning att de räknade med att anställa 600 personer och bryta 200 ton järnmalm i Pajala.
Snabbt beslöt regeringen att satsa 1,3 miljarder kronor för bygga och rusta upp vägar för att transportera malmen.
Pajala kommun byggde bostäder och investerade för att möta Northlands löften.

Såväl Alliansregeringen som Socialdemokraterna hyllade Northland och dess vinsthungriga storägare. Men bolaget visade sig vara ett finansiellt korthus när aktiekurserna började falla under 2012. Året därpå blev krisen akut, men fick en tillfällig respit i maj 2013 efter att ett konsortium, med bland annat det LKAB-delägda riskkapitalbolaget Norrskenet, skjutit till sammanlagt 2,2 miljarder kronor. Bara några månader senare stod det dock klart att detta inte skulle räcka.
Northlands ledning och storägare hade kört bolaget i botten samtidigt som de har sett till att belöna sig själva.
De många småsparare som ägde aktier i bolaget hade däremot förlorat i det närmaste allt och flera leverantörer till Northland skulle förgäves få vänta på att få betalt.
I samma veva inleddes den globala gruvkrisen och priset på järnmalm började rasade.

För drygt en vecka sedan kom chockbeskedet: Northland Resources lägger ner all verksamhet i sin gruvan i Pajala kommun och varslar samtliga anställda om uppsägning. ”Totalt riskerar 500 människor att förlora sina jobb – och det i en bygd som satsat hårt på att gruvnäringen skulle bli framtiden”, rapporterade TV4 Nyheterna den 7 oktober. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!