”Förbered för en alleuropeisk generalstrejk”

2012-11-22 12:40:21
Europafackets utlysande av en alleuropeisk protestdag hörsammades i flera länder. Generalstrejker och massdemonstrationer har skakat EU-etablissemanget och deras uppdragsgivare kapitalisterna.

De svenska LO-byråkraterna valde dock att låsa in sig på sina kontor för att hålla ”seminarier” långt ifrån alla nedskärningsdrabbade medlemmar. I protest mot detta och i solidaritet med den europeiska arbetarkampen samlade Rättvisepar­tiet Socialisterna i Göteborg till en manifestation utanför LO på Järntorget.

Ett femtiotal personer slöt upp för att lyssna på tal av bland andra Minela Mahmutovic:
– LO:s passivitet idag är ­skamlig, Sverige är inte immunt mot den kris som råder i Europa. Den pågående varselvågen beräknas kosta 20 000 försvunna jobb i teknik­branchen i år och nästa år. Sveriges nedskärningar och ­privatiseringar ses som ett föredöme av många politiker runt om i Europa.
Irma Mahmutovic pratade om den lavinartat ökande arbetslösheten i eurozonen.
– Förra veckan sattes ett dystert rekord. Arbetslösheten bland eurozonens 17 länder steg till den högsta nivån någonsin; 11,6 procent, 18,5 miljoner arbetslösa. 25 procent bland ungdomar; i länder som Spanien, Grekland och delar av Italien ligger siffran på över 50 procent!

Mötets konferencier Amer Mohammed Ali avslutade mötet.
– Nästa steg i kampen måste vara ett förberedande av en alleuropeisk generalstrejk.
Släng ut trojkan och dess regeringar. Låt rika, storbolag, banker och korrupta politiker betala den kris de har skapat. Stoppa åtstram­ningspolitiken – massiva ­offentliga satsningar för jobb, bostäder och utbildning istället för nedskärning­ar.
De som hörsammat RS uppma­ning till solidaritetsaktionen i Göteborg var även Irans kommunistiska parti – Komala och Iranska flyktingars före­ning.
Patrik Hooghwinkel